• Es posa en marxa el programa de recollida d'olis domèstics a les escoles

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 02. 12. 2009

Es posa en marxa el programa de recollida d'olis domèstics a les escoles

Els alumnes porten setmanalment l'oliclak i Asproseat s'encarrega de la recollida i neteja dels pots

L’Hospitalet s’ha afegit a una iniciativa mediambiental que pretén involucrar als escolars de la ciutat en el reciclatge dels olis domèstics. La iniciativa, que forma part de l’Agenda 21 escolar, s’anomena Oliklak.

Els alumnes d’un seguit de centres de la ciutat porten a casa seva un pot de plàstic, el clacki, que es va omplint amb l’oli domèstic de rebuig. Un cop a la setmana, els estudiants porten a les seves escoles el pot de plàstic ple i el bescanvien per un net i buit.

El regidor de medi ambient, Alfons Salmerón, i el tinent d’alcalde d’Educació, Lluís Esteve, han visitat aquest matí el col·legi públic Joan Maragall per conèixer com ha arrencat el projecte Oliclack, en el qual participen deu escoles de la ciutat. La directora del centre, Pepi Moreno, els ha mostrat com funciona el procés.

A més d’implicar a les famílies i als infants en el reciclatge de l’oli, el programa també té una vessant social, ja que és l’entitat social Asproseat (que treballa per la integració de persones amb discapacitats intel•lectuals) la que s’encarrega de la recollida i neteja dels clakis.

L’oli domèstic que es fa servir per cuinar produeix molts problemes si es llença per les canonades ja que embruta l’aigua i provoca mal funcionament de les depuradores. Un litre d’oli té capacitat per contaminar 1.000 litres d’aigua. El cost d’eliminar-lo de l’aigua a les depuradores és de 2,45 euros per litre. A Espanya es llencen anualment uns 200 milions de litres d'oli domèstic per les canonades.

L’oli domèstic que es recollirà amb els clakis es farà servir per a la fabricació de biodièsel, un combustible que produeix menys CO2 que altres combustibles fòssils. Alfons Salmerón confia en les virtuts del projecte i aspira a que en el futur L’Hospitalet pugui tenir la seva pròpia planta de biodièsel.

Un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya per la mateixa iniciativa que es realitza a  Madrid estima que es recolliran uns 300 grams d’oli mensuals per família. No obstant, els responsables d’Asproseat són optimistes en poder superar les previsions als deu centres de L’Hospitalet on es duu a terme l’Oliclack.

Imprimir