• Jaume Centelles rep el V premi Carme Romaní

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 24. 06. 2012

Jaume Centelles rep el V premi Carme Romaní

El professor i director de l'escola Sant Josep-el Pi ha rebut el guardó pel foment de la lectura

Jaume Centelles, mestre i director de l’escola Sant Josep-El Pi, ha estat el guanyador del V premi Carme Romaní. El guardó s’atorga a persones, iniciatives o trajectòries que destaquin en el món de la literatura infantil o juvenil.

Fotografies extretes del blog de Jaume Centelles

Centelles va néixer a L’Hospitalet el 1954, i fa 35 anys que és mestre a l’escola Sant Josep el Pi. Conscient de la importància de fomentar els hàbits de lectura des de ben petits, Jaume Centelles treballa des de fa anys en diferents projectes i iniciatives.

“El meu interès cal situar-lo als inicis dels vuitanta quan vaig entrar a formar part d’un grup de treball de l’Associació de Mestres Rosa Sensat que estàvem convençuts del poder del conte i de la narració oral. Treballàvem per recuperar la tradició oral i els contes populars. D’aquí vaig passar als contes d’autor. Com que a l’escola Sant Josep-El Pi sempre hem mantingut una bona biblioteca i hem cregut que la lectura ens pot fer millors persones, he anat aprofitat totes les ocasions per col·laborar amb l’equip de coordinació de biblioteca i he anat impulsant diferents activitats”, explica.

L’escola Sant Josep-El Pi ha guanyat en els darrers any dos premis de molt prestigi: el primer premi d’experiències lectores de la Fundación SM i el premi Baldiri Reixac que atorga la Fundació Lluís Carulla. Però per a en Jaume Centelles el premi Carme Romaní té un significat especial.

És un reconeixement a molts anys de “picar pedra”, lluitant per aconseguir nens lectors, guanyant-los per la causa, un a un. I el premi ve, precisament, dels companys i companyes mestres i bibliotecaris que valoren l’esforç diari, el no defallir, la constància, el positivisme. En fi, un orgull, una injecció i una empenta envers la meva feina que és, alhora, la feina de molts mestres que treballem amb vocació, amb mitjans espartans, però amb el convenciment que el camí encetat i sovint inexplorat és el correcte", explica Jaume Centelles.

A banda de la seva tasca com a mestre, Jaume Centelles dedica part del temps de la seva jornada laboral a la gestió i organització de les activitats de dinamització de la biblioteca. A més col·labora des de fa temps amb les biblioteques de L’Hospitalet per escollir les obres que han de llegir els nens i nenes de cinquè de primària a la Lliga dels Llibres. “Tenim la gran sort d’estar a una ciutat que cuida i promou com cap altra tot allò relacionat amb la lectura. Els mestres agraïm tenir-los sempre disposats a orientar-nos i a col·laborar.”

El premi Carme Romaní

Carme Romaní va treballar a la biblioteca RF Jurado de Castelldefels durant molts anys, fins que una malaltia greu li ho va impedir. Des d’allà va desenvolupar una tasca constant i silenciosa per acostar la lectura als més petits, d’aquí que s’hagi volgut reconèixer la seva feina amb un premi que duu el seu nom.

El premi Carme Romaní l’atorga anualment una secció del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya a persones, iniciatives o trajectòries destacades en el món de la literatura infantil i juvenil. El guardó té un valor més aviat simbòlic, ja que consisteix en un recipient de vidre amb sorra de la platja de Castelldefels i una branqueta de romaní, però suposa un reconeixement, fet des de la pròpia professió, a la tasca de persones que dediquen part del seu temps i de la seva vida a encomanar la seva passió per la lectura.

Imprimir