• Patunyetes celebra el seu 25è aniversari amb una exposició al Barradas
  • Patunyetes celebra el seu 25è aniversari amb una exposició al Barradas
  • Patunyetes celebra el seu 25è aniversari amb una exposició al Barradas
  • Patunyetes celebra el seu 25è aniversari amb una exposició al Barradas
  • Patunyetes celebra el seu 25è aniversari amb una exposició al Barradas

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 13. 04. 2012

Patunyetes celebra el seu 25è aniversari amb una exposició al Barradas

La colla de diables de l'escola Patufet va ser la primera infantil en crear-se a la ciutat

El 1987, l’escola Patufet-Sant Jordi es va convertir en escola pública. Coincidint amb aquest fet, un grup de mestres van decidir crear una colla de diables entre els alumnes més grans. Es van triar 16 petadors i 16 tabalers. La colla de diables de Bellvitge els va batejar. Neixien els Patunyetes, la primera colla de diables infantil de L’Hospitalet.

Per celebrar els seus 25 anys, Patunyetes ha organitzat una exposició al Centre Cultural Barradas que es va inaugurar dijous en un acte multitudinari, al que van assistir des del petadors i tabalers més joves (els alumnes de tercer, de 8 i 9 anys que comencen enguany amb la colla), a pares dels primers membres de la colla, o professors dels que van fundar Patunyetes, alguns dels quals encara treballen a la colla.

I és que, com diuen alguns nens i alguns pares, quan comences a petar o a tocar els tabals, l’experiència, el soroll dels tambors i la olor de la pólvora conviden a seguir fent-ho.

La mostra

Tots els alumnes de l’escola Patufet, d’entre 3 i 13 anys, han participat en l’exposició amb treballs artístics relacionats amb els diables que ara pengen dels sostre i les parets del Barrades. La mostra també inclou fotografies dels 25 anys de la colla, cartells, dissenys originals dels logotips de Patunyetes, masses de petar i vestits. Igualment es poden contemplar uns dels elements més singulars de la colla: la Satània i les seves filles, les satanietes, les bèsties de foc que surten en les petades.

Actualment, Patunyetes compta amb 50 nens entre petadors i tabalers, d’entre 8 i 13 anys. La pròxima actuació serà la pròxima setmana en el marc del correfoc infantil de Festes de Primavera.

La colla, una eina pedagògica d’escola

Un dels professors que ha acompanyat a la colla des dels seus inicis es és Toni Velilla, l’actual cap de colla. “El primer que ens ve al cap és l’encert d’aquells mestres que van tenir la gosadia de muntar una colla de diables infantils que serviria d’eina pedagògica, d’integració i de participació; primer a l’escola, després al barri, a la ciutat i al país”, va explica Velilla en l’acte d’inauguració de l’exposició.

El cap de colla va afegir que Patunyetes segueix el taranna de l’escola Patufet-Sant Jordi que vol crear persones responsables, col•laboradores, implicades i compromeses.

L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, va participar en l’acte i va destacar l’esforç, el treball i l’alegria de tota la gent que participa a la colla Patunyetes.

De la seva banda, el tinent d’alcalde d’Educació, Lluís Esteve, va convidar a l’escola Patufet a continuar amb el projecte educatiu de l’escola i va recordar que és un centre obert al barri, a la societat i a la cultura.

Imprimir