Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 28. 02. 2012

La Llibreria Perutxo celebra el 20è aniversari

S'ha consolidat com un equipament de referència

La llibreria Perutxo, ubicada al principi de la Rambla Just Oliveras, celebra aquest dimecres el 20è aniversari. Es tracta, probablement, de l’establiment de referència dels hospitalencs a l’hora de comprar llibres.

Carles Ferrer i Jacinto Camba van ser els fundadors. El 1992 van decidir embarcar-se en l’aventura d’obrir una llibreria perquè era el que els hi agradava. Els inicis van ser difícils perquè també eren anys de crisi econòmica tot i els grans esdeveniments que es van celebrar en aquell any. El més important, les olimpíades però també l’Exposició Universal de Sevilla.

La primera llibreria la van obrir al carrer Roselles amb la intenció de convertir-se en llibreters de capçalera. Jacinto Camba recorda aquells anys i afirma que “no volíem només vendre llibres sinó que volíem aconsellar els clients; això volia dir que nosaltres havíem de llegir molt i aprendre molt bé l’ofici i volíem ser, o al menys intentar-lo, ser un element cultural més de la ciutat”. Anys més tard van tancar al carrer Roselles per obrir a Josep Maria de Sagarra. Ara la podem trobar a la rambla Just Oliveras a tocar amb Josep Tarradellas.

La Llibreria Perutxo orienta els clients perquè “la producció de llibres és immensa i el lector, per molt que ho vulgui, no té capacitat per absorbir-lo tot”, afirma Camba, i el llibreter aconsella però també el què més agrada els clients fidels.

La Perutxo destaca pel seu ampli catàleg literari però també per tenir molta cura d’algunes seccions. Al llarg d’aquests 20 anys han apostat pel còmic, el llibre infantil, el gènere negre i l’assaig. No obliden, especialment quan arriba l’estiu, la secció de llibres de viatge.

Obrir la llibreria ara fa 20 anys va ser tot un repte empresarial perquè les expectatives de negoci no eren gaire optimistes. Actualment, amb la crisi econòmica, “són temps de resistència, que esperem superar”, diu Camba. Per afrontar un futur que, en el món editorial passa pel llibre digital. “Ens afectarà el llibre digital cada vegada més, perquè la tendència no es pot aturar però el llibre físic sempre tindrà el seu espai. En aquest moment encara ningú ho té clar, ni les editorials ni pel que fa al format i cal solucionar també el tema de la pirateria, que és alta”. Tot i que el llibre digital sigui el futur, no ho és per Jacinto Camba: “Jo no puc amb un llibre digital, necessito el tacte del paper, olorar-lo...”.

Aquest dimecres, 29 de febrer, la Llibreria Perutxo convidarà tots els seus clients a una copa de vi o cava per celebrar les seves dues dècades d’existència a L’Hospitalet.

Imprimir