• Javier Pérez Andújar:
  • Javier Pérez Andújar:
  • Javier Pérez Andújar:
  • Javier Pérez Andújar:

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 06. 02. 2012

Javier Pérez Andújar: "Faig una mena de realisme socialista"

Primer L'H Espai de Lletres amb l'autor de ‘Paseos con mi madre'

Javier Pérez de Andújar, la seva obra i, en especial, el seu darrer llibre, 'Paseos con mi madre', van ser els protagonistes del primer L’H Espai de lletres, un sopar literari que impulsen diferents organitzacions de la societat civil hospitalenca liderades pel grup d’opinió Tres Quarts per Cinc Quarts, la Llibreria Perutxo i la Xarxa de Biblioteques de L’Hospitalet.

La convocatòria d’aquest primer L’H Espai de lletres va desbordar les previsions i unes 70 persones es van trobar a la Bodegueta del Museu Serra per assistir a la trobada literària amb Javier Pérez Andújar, que defineix el seu estil com “una mena de realisme socialista”. La seva darrera obra, Paseos con mi madre, és exponent d’aquest peculiar estil en constant tensió entre la perifèria obrera i el centre burgès.

“Jo sóc de la internacional dels blocs”, respon Andújar quan li pregunten d’on és, si sent de Sant Adrià del Besòs, la seva localitat natal. A partir d’aquí, l’autor desplega el seu pensament amb frases com “la democràcia és una cosa que es veu i es toca, la va fer la gent amb les mans”. En aquest punt afirma que “sento ràbia quan es tanquen ambulatoris o boques del metro, perquè això no ha caigut de l’aire, ho ha aconseguit la gent amb les seves mans”.

Paseos con mi madre ret un homenatge als barris perifèrics de la gran Barcelona, començant per Sant Adrià del Besòs, que recorda de la mà dels seus records d’infantesa amb la seva mare. I segueix per altres indrets com el barri del Gornal de L’Hospitalet, del qual diu: “Però en realidad, el Gornal no es el resto de un festín, sino la especulación rebañando la cazuela”.

Javier Pérez Andújar afirma que els seu referents literaris són Jack London “perquè aquest americà de San Francisco d’alguna forma també era de barri” i El Quixot de Cervantes, tot i que també es confessa admirador de Philip K. Dick, l’autor de Blade Ranner. De fet afirma que “Sant Adrià està més a prop de Blade Ranner que de Barcelona”.

El seu discurs va estar ple de referències iròniques a la realitat del barri, a la classe treballadora i a la pobresa, parlant de la psicologia dels pobres ­­-“Que ens mostren allò millor que tenen com la targeta de l’autobús”-,  parlant de les biblioteques –“Són per a un barri com la selva amazònica per al planeta”-, de la configuració dels barris – “No hi ha res mes democràtic que una plaça”-,o de la seva contribució a la història –“Cada generació paga una quota de sang a la història”.

L’escritor, nascut l’any 1965, va explicar com va començar la seva afició a la lectura. “Jo he seguit l’escola Bruguera. Llegia el seus còmics i molts d’ells com la Familia Trapisonda o Mortadelo y Filemón, començaven amb una vinyeta en que es veia un personatge llegint”. Tot i això, reconeix que no va ser fàcil: “Quan ets de barri és difícil llegir perquè allà no s’acostuma, et cobren per fer alguna cosa que no és habitual”.

Afortunadament, els assistents a aquest primer L’H Espai de lletres eren lectors i molts d’ells havien llegit Paseos con mi madre i van plantejar els seus dubtes i comentaris a Javier Pérez Andújar, entre ells el tinent d’alcalde de Serveis a les Persones, Lluís Esteve, el regidor del Districte I, Alfonso Salmerón, i el regidor de Cultura, Jaume Graells.

Graells i el president de Tres Quarts per Cinc Quarts, Amadeu Juan, van coincidir en la necessitat que les administracions i la societat civil apleguin esforços per impulsar activitats culturals com aquesta.

Imprimir