• L'escola Sant Josep El Pi, premi nacional per fomentar la lectura
  • L'escola Sant Josep El Pi, premi nacional per fomentar la lectura
  • L'escola Sant Josep El Pi, premi nacional per fomentar la lectura
  • L'escola Sant Josep El Pi, premi nacional per fomentar la lectura
  • L'escola Sant Josep El Pi, premi nacional per fomentar la lectura

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 30. 01. 2012

L'escola Sant Josep El Pi, premi nacional per fomentar la lectura

Queden primers en el III Concurs d'experiències lectores en centres educatius de tota Espanya

L'escola Sant Josep El Pi ha rebut l'any del seu 25è aniversari el primer premi del III Concurs d'experiències lectores en centres educatius de tota Espanya convocat per la Fundació SM vinculada al món editorial. El guardó l'han obtingut pel projecte "Exposicions creatives" que porten a terme des de fa més de deu cursos.

Tots els alumnes del centre, mestres, pares i mares, autoritats de la ciutat i els responsables de l'editorial Cruïlla, entre d'altres, han participat en el lliurament dels guardons: 10.000 euros per als guanyadors i 5.000 euros per a cada un dos dos finalistes, les escoles Manuel Núñez de Arenas, de Madrid, i el col·legi La Inmaculada, de Marín (Pontevedra).

La jornada ha estat una autèntica festa de les lletres dins el Sant Josep el Pi. Com ha destacat el director del centre, Jaume Centelles, fa més d'una dècada que l'escola treballa de manera transversal el foment de la lectura entre totes les etapes de primària, plantejant cada any una experiència lectora amb l'objectiu de cercar a base de llegir històries fantàstiques la felicitat dels nens. Sota una excusa diferent cada curs, l'escola ha treballat temes com la mediterrània, els ocells, els ratolins, l'Àfrica, els llibres imaginaris i enguany, els arbres. Aquestes temes donen peu a múltiples activitats per despertar l'interès per la lectura dels més petits. L'experiència del curs 2010-2011 que ha obtingut el guardó es va presentar sota el títol Elmer, Babar, Pomelo i companyia.

Avui cada nivell educatiu ha escenificat una mostra d'aquests treballs creatius relacionats amb la lectura. Judith Queralt, d'11 anys i alumna de sisè de Primària, ha estat la protagonista de la representació d'un conte poètic on la princesa acaba amb un pirata, un final poc habitual en les històries de princeses. Ella explica la seva experiència lectoral: "Allò que fem és llegir molts llibres en veu alta davant tota la classe i també ens en fan llegir a casa. Després fem còmics, exercicis, etc. És molt divertit".

Fins i tot els alumnes més petits s'han atrevit a recitar recitat un imaginatiu i visual text en vers lloant la poesia.

L'alcaldessa Núria Marín que ha lliurat el primer premi ha dit que el guardó "no és fruit de l’atzar, sinó la conseqüència dels anys de treball i d’esforç de la comunitat educativa i l’alumnat i el reconeixement a tota la trajectòria en el foment de la lectura del centre”. I ha afegit que amb projectes com aquests “l’escola pública contribueix a fer dels nens i les nenes ciutadans feliços i lliures”.

De la seva banda, LLuís Esteve regidor d'Ensenyament, ha afirmat que reconeixements com aquest dignifiquen l'escola pública de la ciutat.

Més sobre el concurs
El Concurs "Experiències lectores als centres educatius" de la Fundació SM s'adreça a tots els centres de l’estat, públics, privats o concertats, que en un període recent hagin dut a terme iniciatives innovadores de motivació de la lectura en les etapes de Primària i d’ESO.

Els criteris que es tenen en compte per valorar les propostes són la novetat, els continguts i la selecció dels llibres, la capacitat per motivar els alumnes per la lectura permanentment, la relació de la lectura amb diferents àrees, l'ús de les noves tecnologies, la vinculació amb la biblioteca, la interrelació amb les famílies i el recolzament de tot el centre a l'activitat així com la repercussió dins el mateix centre o a l'entorn del centre. Les experiències poden estar relacionades amb un sol llibre o més i han de comptar la participació dels alumnes.
 

Imprimir