• El ministeri d'Habitatge destina 4 milions d'euros per a la rehabilitació d'habitatges

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 28. 10. 2009

El ministeri d'Habitatge destina 4 milions d'euros per a la rehabilitació d'habitatges

El diners formen part d'un conveni anterior que estableix dedicar 17 milions als barris afectats per l'AVE

La ministra d’Habitatge, Beatriz Corredor, i l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, han signat un conveni pel qual el ministeri destina 4 milions d’euros per a aquest any per a la rehabilitació d’edificis dels barris afectats per les obres de construcció del tren d’alta velocitat. Aquests diners formen part de l’AERI (Àrea Especial de Rehabilitació Integral), pel qual el ministeri aportarà un total de 17 milions. Un milió ja es va assignar durant el 2008. La ministra i l’alcaldessa han visitat alguns dels edificis que ja rehabilitats. 

Una de les novetats del conveni que s’ha firmat aquest matí és que s’ha afegit un barri més a la llista d’espais de la ciutat que poden gaudir dels diners de l’AERI. El nou barri és Les Planes, que s’afegeix a Gornal, Sant Josep, Santa Eulàlia, Bellvitge i la Torrassa. Segons Núria Marín, “Les Planes és un barri amb importants necessitats de rehabilitació i així ho hem plantejat al ministeri”.

Una altra de les novetats és que els diners que aporta el ministeri, en cas de no invertir-se totalment en rehabilitacions d’edificis, es destinaran a la millora de la via pública en els barris en qüestió i segons les necessitats que manifestin els veïns. “La prioritat són els elements comuns dels habitatges i les reformes interiors. Però no volem que aquests recursos es perdin. Si no hi ha prou demanda, els diners que restin es destinaran a millorar qüestions de la via pública com ara l’accessibilitat”, explica Núria Marín.

L’alcaldessa considera molt important aquesta aportació del ministeri d’Habitatge que a més de millorar les condicions del vida dels veïns també fomentaran l’ocupació. “Sortiran beneficiades moltes petites i mitjanes empreses. I en un moment de crisi com el actual, això és important”, ha dit Marín.

La ministra d’Habitatge ha remarcat que el seu ministeri té un clar compromís amb la rehabilitació. “És l’estratègia principal del ministeri. La rehabilitació significa millorar la qualitat de vida dels ciutadans. La inversió arriba directament al ciutadà”, ha explicat Beatriz Corredor.

Visita a immobles ja rehabilitats

Beatriz Corredor ha explicat que li agrada comprovar l’efecte sobre els ciutadans de les inversions del seu ministeri. Per aquest motiu ha visitat, junt amb l’alcaldessa, Núria Marín, dos dels immobles del barri de Bellvitge que han rebut subvenció per a ha rehabilitació.

Al número 11 del carrer França, la expresidenta de la comunitat de veïns, Nieves Vigín ha explicat que gràcies a la subvenció han arreglat la coberta, el forat de l’ascensor, l’espai dels contadors de l’aigua i la instal•lació del gas de l’edifici. El aquest cas han obtingut el 50% del cost de l’obra.

Al numero 33, també del carrer França, Corredor i Marín han visitat el pis de Daniel López que ha aconseguit 3.000 euros per a la rehabilitació del seu pis. “Hem fet tot el pis nou: terra, cuina, instal•lació elèctrica i d’aigua. Una ajuda com aquesta sempre va bé”, explica.

Des del 28 d’abril de 2008, quan es va posar en marxa l’AERI, s’han tancat un total de 176 expedients, la qual cosa suposa una subvenció de 780.000 euros. En aquests moments hi ha en marxa 420 expedients més. La mitjana de temps que va des de la petició d’informació fins al cobrament de l’ajuda és de sis mesos.

Les subvencions que es finançaran amb els 4 milions d’euros que aportarà el ministeri per a 2009 es poden destinar a millora estructurals dels edificis com ara façanes, cobertes, instal•lacions o l’ascensor. La subvenció, en aquest cas, és del 50% del cost de l’obra i fins a 6.000 euros. Si l’actuació és per a l’interior dels habitatges, els ajuts ascendiran al 30% de l’obra amb un màxim de 3.000 euros per habitatge. Els ajuts s’han de gestionar a l’Oficina de l’Habitatge, al carrer Llobregat, 116-120.

Diferents convenis del ministeri

La signatura del conveni entre el ministeri d’Habitatge i l’Ajuntament de L’Hospitalet forma part d’un seguit de compromisos que ha adquirit aquest ministeri amb diversos municipis de Catalunya. A més de L’Hospitalet, rebran subvencions diversos barris de Barcelona, Vic, Badalona, Santa Coloma de Gramanet o Manlleu.

A més dels ajuts destinats a l’AERI, el ministeri donarà continuïtat a la rehabilitació de la zona de Creu Roja –Vallparda, a L’Hospitalet.

 

Imprimir