El pla de millores del barri del Gornal, inclòs dins del programa europeu URBAN, ja es troba en marxa des de principis d’aquest mes de setembre. Al carrer Joncs s’ha obert una oficina d’intervenció social i laboral destinada als joves del barri i als veïns d’ètnia gitana. Paral•lelament, també funciona un servei de dinamització comunitària amb l’objectiu de millorar i potenciar la vida associativa del barri del Gornal.

Altres eixos d’intervenció dins del pla de millores estan relacionats amb el Centre d’Educació Infantil i Primària Gornal. En aquests moments s’està estudiant la possibilitat d’obrir l’escola a les tardes i dissabtes, amb la idea de dur a terme activitats esportives. De fet, a l’actualitat ja se’n fa ús de les instal•lacions per desenvolupar una activitat extraescolar relacionada amb la dansa. En aquesta mateixa línia d’actuació es treballa per tal d’ampliar el nombre de places de l’esplai del barri.

Però, sens dubte, una de les actuacions més reclamades pels veïns i que estarà enllestida a finals d’aquest any és la remodelació urbanística de l’avinguda Carmen Amaya. Un cop acabin aquests treballs s’iniciaran els de construcció d’un carril bici.

Segons el director de serveis de l’Oficina de Plans d’Acció Territorials, Manel Pérez, l’essència del pla URBAN és aconseguir una millora dels serveis i equipaments del barri del Gornal. En aquest sentit Pérez ha dit que un dels principals objectius és aconseguir “que les persones del barri puguin realitzar les activitats a les instal•lacions del Gornal”.

Qui també considera que el pla Urban suposarà una millora important del barri en els àmbits econòmic, urbanístic i social és la portaveu de la Coordinadora d’Entitats i Veïns del Gornal, Teresa Jiménez Villarejo. Segons ha dit, tot i que la posada en marxa de les actuacions arriben amb una mica de retard, serviran per regenerar el barri.

D’altra banda, el pla URBAN també posarà en marxa, al llarg dels propers mesos, l’equipament Gornal Activa -un centre de recursos per al foment de l’ocupació i el desenvolupament econòmic del barri-. Aquest equipament estarà localitzat dins del nou poliesportiu que es construirà a la confluència dels carrers Aprestadora, Narcís de Monturiol i Can Tries, on també s’ubicarà el Centre de Formació per a Tècnics Esportius. Segons Manel Pérez, NO només els veïns del Gornal podran fer ús d’aquest equipament, sinó tots els hospitalencs.

L’equipament Gornal Activa oferirà la possibilitat de cursar cursos d’orientació i formació professional, com per exemple l’especialització en col•locació i manteniment de sistemes d’energies renovables. Per a Teresa Jiménez Villarejo, Gornal Activa es convertirà en el principal dinamitzador sociolaboral del barri.

El pla URBAN, amb un pressupost de 14 milions d’euros -la meitat finançat per la Unió Europea- es desenvoluparà fins a l’any 2013. Dins del pla de millores del Gornal també és prevista la construcció d’un nou Centre d’Atenció Primària, i una nova residència assistida i Centre de Dia.