• El Ministeri d'Habitatge invertirà 15 milions d'euros a L'H

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia diari 04. 12. 2007

El Ministeri d'Habitatge invertirà 15 milions d'euros a L'H

Es destinaran als barris de Bellvitge, el Gornal, la Torrassa, Santa Eulàlia i Sant Josep

El Ministeri d'Habitatge ha inclòs els barris de Bellvitge, el Gornal, la Torrassa, Santa Eulàlia i Sant Josep en un programa denominat Àrea de Rehabilitació Integral del qual es beneficiaran prop de 16.000 habitatges
La ministra d'Habitatge, Carme Chacón, ha anunciat que el seu departament invertirà 15 milions d'euros per a la rehabilitació dels barris de Bellvitge, el Gornal, la Torrassa, Santa Eulàlia i Sant Josep, afectats per les obres de l'AVE a Barcelona. La inversió es farà en un termini de quatre anys i podria beneficiar un total de 15.800 habitatges.

La ministra ha explicat que les subvencions dependran dels tipus d'actuació. En cas que afecti els espais comuns de l'edifici la subvenció arribarà als 6.00 euros per habitatge o local de l'immoble. En el cas de les actuacions en els interiors dels pisos la subvenció serà d'un màxim de 3.000 euros. També hi haurà una partida d'1,3 milions d'euros per rehabilitar espais públics. La ministra ha afegit que la reparació dels desperfectes provocats directament per les obres de l'AVE aniran a càrrec del Ministeri de Foment.

Chacón ha afegit que es crearà una oficina d'informació a la zona a la qual el veïns rebran assessorament i informació i a on podran sol·licita els ajuts. Per crear aquesta oficina el Ministeri aportarà 1,63 milions d'euros.

Les obres començaran el més aviat possible, per això els pressupostos del 2008 inclouran una partida, a través d'una esmena en el Senat, de tres milions d'euros per a la realització dels projectes i els estudis tècnics necessaris.

La ministra d'Habitatge, Carme Chacón ha assenyalat que els ajuts són per millorar l'entorn dels barris i la qualitat de vida dels veïns que han hagut de suportar durant gairebé dos anys les obres de l'AVE. Chacón ha afirmat que "és conscient de l'impacte que les obres per fer arribar l'AVE a Barcelona han provocat a L'Hospitalet, un impacte que els veïns han suportat amb civisme.

La titular d'Habitatge ha insistit en què l'objectiu d'aquestes ajudes és que l'arribada de l'AVE no signifiqui només una millora en la mobilitat sinó també de l'entorn urbà dels barris, de la qualitat dels habitatges i de la vida quotidiana dels veïns.

Carme Chacón, ha presentat aquest paquet d'ajudes al Centre Cultural Bellvitge al costat de l'alcalde, Celestino Corbacho, i representants de les entitats veïnals dels barris afectats.

Corbacho ha dit que L'Hospitalet ha patit les conseqüències de les obres de l'AVE com cap altre lloc, "quan l'alta velocitat no representa per a L'Hospitalet cap valor afegit com si ho representarà el que vindrà al darrere, la desaparició de les vies de Rodalies".

L'alcalde ha insistit en aquesta idea: "si hi ha un lloc en el qual ha hagut incidència per les obres es diu L'Hospitalet, es diu Bellvitge, el Gornal, Santa Eulàlia, Sant Josep, la Torrassa. 16.000 habitatges i 39.000 persones han resultat afectades de manera directa".

Corbacho ha agraït el comportament dels veïns i de les entitats, "gràcies per la seva implicació en una obres no exemptes de molèsties", per això "ara és lícit que la ciutat demani unes correspondències pels projectes que té per al futur i que necessiten la implicació d'altres administracions.

En aquest sentit, l'alcalde ha anunciat que la pròxima setmana signarà un conveni amb el president d'ADIF "que suposaran més ajuts" i espera aconseguir el suport del Govern central per presentar el Gornal al programa Urban de la Unió Europea. La ministra d'Habitatge ha compromès el seu suport a aquest projecte.

Tot això s'ha de fer, ha dit l'alcalde, perquè les obres "acabaran i la vida de les 39.000 persones afectades directament han de veure que el seu voltant és millor que fa dos anys".

Queixa de CiU
La portaveu de CiU a l'Ajuntament i diputada al Parlament de Catalunya, Meritxell Borràs, ha denunciat avui durant el ple, celebrat avui 4 de desembre, la manca de lleialtat institucional per part de l'alcaldia per no haver comunicat que la ministra d'Habitatge, Carme Chacón, visitava la ciutat.

Segons Borràs "quan va venir el President Zapatero no se'ns va comunicar i ara que ve la Ministra Chacón tampoc se'ns fa saber". La portaveu ha afegit que "l'equip de govern municipal no va començar a actuar en la problemàtica de les obres de l'AVE al seu pas per L'Hospitalet fins que les queixes dels veïns de Bellvitge i del Gornal van ser molt fortes, juntament amb la contundent intervenció de CiU a l'hora de denunciar la situació, i fins que el servei de Rodalies i dels Ferrocarrils de la Generalitat es va veure afectat."

En aquest sentit, Meritxell Borràs ha recordat que CiU ha tirat endavant diverses iniciatives sobre aquesta problemàtica. Les més recents han estat presentar esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2008 per part del grup parlamentari de CiU al Senat, sol·licitant compensacions econòmiques per un valor de 28.000€ pels veïns de L'Hospitalet afectats per les obres; i una moció que s'ha presentat al Parlament de Catalunya, on es reclamen compensacions pels danys morals vers els veïns afectats, tal i com ja es va fer amb el Carmel.

Canal-h.net 04/12/07
Imprimir