• Mor l'escriptor i periodista Paco Candel

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia diari 23. 11. 2007

Mor l'escriptor i periodista Paco Candel

Havia estat regidor de Cultura de l'Ajuntament de L'Hospitalet

L'escriptor i periodista Paco Candel ha mort aquesta matinada als 82 anys, després d'una llarga malaltia. L'Ajuntament de L'Hospitalet, on va ser regidor de Cultura a la primera legislatura democràtica, s'ha volgut sumar als actes de dol. La Junta de Portaveus ha destacat la seu compromís polític i social.
Paco Candel, escriptor i periodista, ha mort aquesta matinada després d'una llarga malaltia. Tenia 82 anys i havia escrit més de 50 obres, moltes d'elles dedicades immigració, que havia viscut en carn pròpia. Entre aquestes obres es troben Los otros catalanes o Donde la ciudad cambia de nombre. Involucrat en moviments reivindicatius i antifranquistes, va ser elegit senador per les llistes del PSUC i regidor de Cultura de l'Ajuntament de L'Hospitalet, el 1979, durant la primera legislatura de la democràcia. La capella ardent de l'escriptor s'instal•larà durant el dia al Palau de la Generalitat.

Candel va viure gairebé tota la vida a la Zona Franca de Barcelona, on va arribar procedent de Montjuïc, i del seu lloc de naixement, Casas Altas, a la zona aragonesa de València. Allà va viure la República i la guerra, i la crua postguerra, que, com els anys vint, va aportar un gran flux migratori provinent de diverses zones d'Espanya i que vivia en condicions socials lamentables. Els seus llibres reflecteixen aquesta realitat de postguerra i donen veu a la immigració.

En la seva faceta de cronista, Candel va treballar per nombrosos mitjans de comunicació com TeleExprés, El Correo Catalán, Serra d'Or, El Periódico de Catalunya o l'Avui.

Candel a L'Hospitalet

Es va involucrar amb els moviments reivindicatius per la democràcia, i el 1977 va ser elegit senador en una candidatura d'esquerres. El 1979 va ser nomenat regidor de Cultura pel PSUC a l'Ajuntament de L'Hospitalet. En aquella època va compartir candidatura amb juntament amb l'ara conseller de la Generalitat Joan Saura i amb Jaume Valls, president de l'associació Pont de la Llibertat-L'Hospitalet Antifranquista.

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de L'Hospitalet s'ha volgut sumar al dol per la mort de Candel i, en sessió d'urgència, ha emès un comunicat on recorda que molts hospitalencs s'han emmirallat en una trajectòria vital que ha convertit Francesc Candel en un referent en la defensa dels drets de les persones i de la integració dels altres catalans.

El comunicat destaca el compromís polític i social de Francesc Candel. "La seva feina a L'Hospitalet en favor de la cohesió social ha estat un dels elements fonamentals per a construir la ciutat, i el seu llegat és una societat més culta i més justa", afirma.

Candel va mantenir una estreta relació amb L'Hospitalet. L'any 2000 va rebre el Premi d'Honor Ciutat de L'Hospitalet i l'any 2005 el Centre Cultural Barradas va acollir una exposició realitzada pel Col•legi de Periodistes, sobre la seva trajectòria professional.

Una delegació municipal, encapçalada per la primera tinenta d'alcalde, Núria Marín, assistirà demà al sepeli de Francesc Candel, mort avui als 82 anys a Barcelona. El funeral es farà a la parròquia de la Mare de Déu del Port, a Barcelona. A la delegació hi seran, entre altres, els portaveus dels grups municipals del PSC, Mario Sanz; del PP, Juan Carlos del Río; de CiU, Meritxell Borràs, i el tinent d'alcalde d'educació, Lluís Esteve, en representació d'ICV-EUiA.

Reaccions

L'alcalde de L'Hospitalet, Celestino Corbacho, ha vistat la capella ardent, instal•lada al Palau de la Generalitat. Corbacho ha dit que Candel ha estat la persona que millor ha mostrat la realitat humana i el paissatge d'una època de la nostra història. L'alcalde ha afegit que Candel sempre va mantenir les seves arrels a la Zona Franca, el seu barri, i l'ha definit com a referent de Catalunya, la figura del qual és reivindicada per tots els sectors polítics.

Mario Sanz, tinent d'alcalde de Cultura, la mateixa àrea que va encapçalar Paco Candel, ha declarat que Candel ha estat una referència ètica en molts àmbits, des de la literatura a la política passant pel periodisme, i que Catalunya perd un símbol d'una societat justa i acollidora. Sanz ha destacat la producció literària i periodística de Paco Candel, amb títols com ara Un xarnego al Senat, Un ayuntamiento llamados ellos, La nueva pobreza i Candel contra Candel.

El tinent d'alcalde de Cultura ha dit que s'estudiarà la possibilitat de dedicar a Paco Candel algun equipament cultural, però ha precisat que el més important és que l'Hospitalet seguirà divulgant la seva obra.

Jaume Valls, president de l'associació Pont de la Llibertat, ha destacat el compromís polític de Paco Candel i la bona feina que va fer a l'Ajuntament de l'Hospitalet con a responsable de Cultura.

De la seva banda, Mercè Olivares, també companya en la llista electoral del PSUC i avui portaveu d'ICV de l'Hospitalet, ha resaltat la relació personal i política que va mantenir amb Candel en contra del franquisme.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha acompanyat la parella sentimental de Candel, Joana Gardés, en el moment de l'arribada del fèretre al Palau de la Generalitat, on ha quedat instal•lada la capella ardent de l'escriptor.

Montilla ha afirmat que Candel ha estat exemple "de l'esforç d'integrar-se a Catalunya de molts ciutadans que, com ell, eren altres catalans; de treballar per a la cohesió social; de treballar per a que Catalunya fos un sol poble. Paco Candel era un exemple per a tota aquesta gent".

També l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha considerat que l'escriptor i periodista Paco Candel ha estat "una de les persones més importants de la segona meitat del segle XX a Catalunya" per la seva "important contribució" a la comprensió de l'emigració. Candel "ens va ajudar a entendre millor" l'emigració i a "assenyalar més camins positius en un tema clau per a Catalunya des del punt de vista social, humà, econòmic i identitari de país", ha assenyalat Pujol a Efe.

Candel a Ràdio L'Hospitalet

L'any 2003, amb motiu de la concessió de la Medalla d'Or de la Generalitat, Paco Candel reiterava, en declaracions a Ràdio L'Hospitalet, que un fil conductor de la seva producció literària havia estat el missatge de la integració i de la participació de tots els catalans en un projecte solidari i col.lectiu.

Candel ja advertia llavors de la necessitat de posar els mitjans necessaris per abordar correctament el repte d'integrar els nouvinguts. Sobre aquest vessant literari i periodístic compromès amb la justícia social, Mercè Olivares ha dit que Paco Candel va ser qui millor va reflectir la realitat social i les dificultats dels nouvinguts per tirar endavant.

Canal-h.net i Ràdio L'Hospitalet. 23/11/07
Imprimir