• Ballada de sardanes del XXVI Memorial Jaume Ventura Tort

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia entitats 23. 07. 2011

Ballada de sardanes del XXVI Memorial Jaume Ventura Tort

En el centenari del seu naixement i el 26è del seu traspàs

La Coordinadora Sardanista de L’Hospitalet ha organitzat pel dissabte, 23 de juliol, a les 22h, a la rambla de Just Oliveras el XXVI Memorial Jaume Ventura Tort. Enguany se celebra el centenari del naixement del cèlebre compositor i el dia 30 farà 26 anys de la seva defunció.

La cobla Baix Llobregat amenitzarà la ballada tocant les sardanes: Balla balla poble meu, Fent Barrila, La blanca Sitges, Regust de festa, Ui! Quina Kati!, El menut de la casa, L’Andreu de L’Hospitalet, Montse rajolí fresc i L’amic Marcel.

Jaume Ventura i Tort va nèixer a L’Hospitalet el 1911 i, malgrat que conreà altres camps de la música, la seva constant foren les sardanes, a les que dedicà la seva vida. Una constant que provenia dels seus temps de dansaire en què, amb limitats coneixements musicals, va compondre la primera sardana, Llobregatana, el 1930, que va tenir una bona acollida.

La seva obra està integrada per composicions senzilles i balladores que van fer les delícies dels dansaires dels anys quaranta. Després, sense deixar les sardanes, el seu esperit creador el va portar al camp de la sarsuela amb Cançó de l'Empordà (1964). Com a culminació a la seva obra musical estrenà el 1975 al Gran Teatre del Liceu, l'òpera Rondalla d'Esparvers basada en l'obra teatral homònima de Josep Maria de Sagarra. Mentrestant seguia component sardanes fins arribar a més de dues centes.

Entre les sardanes més identificatives pels sardanistes de L’Hospitalet es poden destacar: Les noies de la Torrassa, De L’Hospitalet a Lloret, o Ma Terra plana, punt final habitual del concert de l’Aplec de L’Hospitalet de cada any que s’ha convertit en “himne” representatiu de l’esperit d’unió de la sardana entre els barris de la ciutat.
 

Imprimir