• Mor José Matías de España Muntadas

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia diari 21. 11. 2005

Mor José Matías de España Muntadas

Alcalde de L'H durant la dictadura de Franco

José Matías de España Muntadas, alcalde de L'Hospitalet de 1962 a 1973, va morir el passat dissabte. España Muntadas ostentava el títol de marqués de Monsarra. També durant la dictadura va ser procurador a les Corts.
José Matías de España Muntades va morir el passat dissabte a l'edat de 76 anys. España Muntades va un dels alcaldes de L'Hospitalet durant la dictadura franquista, entre 1962 i 1973. Va ser una persona molt influent i que va marcar el desenvolupament urbanística de la ciutat en aquella època.

Jose Matías de España Muntades era enginyer industrial. Fill d'un director i copropietari de La España Industrial que fou, a més, primer tinent d'alcalde de la Dictadura a L'Hospitalet. La seva família tenia diverses propietats a la ciutat, entre elles la Casa España (que ara alberga el Museu de la ciutat) i els terrenys que es trobaven al seu voltant.

L'alcalde de L'Hospitalet era també accionista de l'España Industrial, cosí del segon baró de Terrades i nebot polític del primer (l'alcalde de Barcelona de 1945-1951). Propietari agrícola a Piera i amb interessos a La Voz del Llobregat, era un bon representants dels interessos de la dictadura a L'Hospitalet: oficial de complement de milícies universitàries; adherit a FET-JONS i conseller local del Movimiento en els anys cinquanta; posteriorment, va ser procurador a Corts.

Triat regidor pel terç corporatiu el 1958, era tinent d'alcalde quan fou nomenat alcalde. Durant l'exercici del càrrec fou diputat provincial -per l'acabat de crear partit judicial de l'Hospitalet- i procurador municipal a Corts, 1967-1971.

Oposat a Porciales dins la corporació metropolitana, acaba sent reemplaçat "a petición propia", poc abans que fos cessat el mateix Porciales.

José Matías de España Muntadas ostentava actualment també l títol de Marqués de Monsarra.

Canal-h.net. 21/11/05
Imprimir