• Les obres de rehabilitació de Ca n'Arús començaran el juny

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia diari 08. 03. 2005

Les obres de rehabilitació de Ca n'Arús començaran el juny

Es reforçarà l'estructura i la coberta

L'Ajuntament ja ha iniciat els treballs previs a la rehabilitació de la casa senyorial de Ca n'Arús. El mes de juny es coneixerà l'empresa que realitzarà les feines de rehabilitació i les obres començaran al juny. El consistori creu que aquest edifici, catalogat en el pla de patrimoni de la ciutat, necessita una actuació urgent.
Els treballs de reforç estructural de les façanes i la coberta de l'antiga masia de Ca n'Arús, al barri Centre, s'iniciaran el pròxim mes de juny i tindran un període d'execució de sis mesos.

La Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana (MMAM) ha estat l'organisme encarregat d'elaborar el Projecte bàsic i executiu de reforç estructural, façanes i coberta de l'edifici Ca n'Arús, que té per objectiu garantir l'estabilitat de l'estructura de l'antiga masia, la rehabilitació de les façanes deteriorades i la preparació de l'edifici per a la instal·lació d'un ascensor que uneixi les tres plantes.

Els treballs de reforç de l'estructura de l'edifici consistiran en la reparació de les esquerdes existents, el reforç dels forjats de la planta baixa de voltes de canó, la substitució parcial del sostre de la planta baixa de la Casa del Masover i la creació d'un sistema de recollida de les aigües pluvials i d'una xarxa de desguàs. El Projecte bàsic i executiu de reforç estructural, façanes i coberta de l'edifici Ca n'Arús compta amb un pressupost de 775.309,81 euros.

Pel que fa a la rehabilitació de les façanes, es farà amb un respecte absolut a l'estètica de l'edifici original, reordenant forats, retirant elements afegits i rehabilitant la façana amb el to i la textura originals, ja que l'edifici està catalogat com a patrimoni arquitectònic. El projecte també preveu la substitució de la fusteria exterior, d'acord amb les prescripcions de l'estudi cromàtic del nucli històric.

Segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme, José Antonio Molina, "aquest edifici, que forma part del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònica de L'Hospitalet (PEPPA) necessita una actuació urgent perquè la coberta està molt deteriorada. Un cop que es finalitzi aquesta primera fase de reforçament de l'estructura i de la coberta, es realitzarà un segons estudi de la Mancomunitat de Municipis per elaborar un pla de adequació de l'interior a les futures instal·lacions municipals".

José Antonio Molina ha manifestat que en un parell de mesos es coneixerà quines oficines municipals s'instal·laran a la masia de Ca n'Arús.

La masia de Ca n'Arús es troba a la confluència entre la Rambla Marina i l'avinguda Carrilet. Es tracta d'una casa pairal construïda a mitjans del segle XIX. Va ser propietat de la família Arús fins que va ser expropiada. En els darrers anys, l'edifici de l'antiga masia ha acollit els serveis de l'Assessoria Jurídica municipal, de la Brigada municipal i ha estat seu de diferents serveis de la Mancomunitat de Municipis L'Hospitalet i el Baix Llobregat, entre d'altres usos.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme ha fet esment a la voluntat de l'Ajuntament de restaurar i rehabilitar les masies que encara existeixen a la ciutat. De la mateixa manera que s'intervindrà en breu en Ca n'Arús, també s'està actuant en Can Riera, on es realitza un projecte de consolidació, per evitar danys amb les obres del poliesportiu del Centre, i on s'elaborarà un projecte de reforma estructural.

Una altra masia on es començarà aviat a fer cates per poder elaborar un projecte de rehabilitació és Can Colom, a Santa Eulàlia.

Convergència i Unió vol conèixer el projecte de rehabilitació

El grup municipal de Convergència i Unió es mostra satisfet que l'equip de govern hagi dedicit rehabilitar la masia de Ca n'Arús. CiU considera que fins ara la finca s'havia tingut abandonada. "Ens alegrem que per fi es rehabiliti la masia, però lamentem que mai torni a tenir el mateix aspecte que bans", afirma la portaveu de CiU Meritxell Borràs.

El passat mes de juny, CiU va denunciar que una de les parets de Ca n'Arús estava essent tapiada per la construcció d'un edifici just al costat. Segons CiU, aquesta obra va ser aprovada per l'Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament però sense el consentiment del Departament de Patrimoni. "Ara que s'ha anunciat que les obres de rehabilitació s'iniciaran al juny, des de CiU volem conèixer els detalls de la mateixa, així com el projecte que es vol portar a terme".

Canal-h.net. 08/02/05
Imprimir