Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 24. 03. 2011
Reconeixement al comerç tradicional de la ciutat
Guardonats els establiments més antics de la ciutat
El Palauet de Can Buxeres ha estat l'escenari del reconeixement a sis comerços de més de 75 anys d'antiguitat de la ciutat i que estan en actiu, cinc comerços urbans i una cafeteria del Mercat de Santa Eulàlia. També s'ha fet una menció especial a Antoni Gay i Feliu per la seva tasca vinculada als mercats municipals de L'Hospitalet.
L'alcaldessa, Núria Marín ha presidit l'acte i ha elogiat la tasca dels comerços de proximitat, la tasca de més de 75 anys dels guardonats i les seves famílies. Núria Marín els va dir que “que ara potser esteu passant uns moments de dificultat, però segur que quan van començar els vostres avantpassats també eren temps difícils”. Núria Marín també els ha dit que “sou la representació dels canvis que s'han produït a la ciutat en aquests 75 anys”.
Els guardonats, que han rebut una escultura de l’artista Jordi Serra, han estat: la Cafeteria Mingo, propietat de la família Cebrian, Solsona i Garrido, que està ubicada en el Mercat de Santa Eulàlia i va obrir entre els anys 1935 i 1936. Han recollit el premi Domingo Garrido i els seus pares que ja estan jubilats. El segon reconeixement l'ha rebut Esther Aymerich del Forn de Pa Mercè de la família Aymerich Sanabra, que va obrir la botiga l’any 1932 al barri del Centre.
Un altre comerç guardonat ha estat l’Estanc Pàmies de la família Solé i Pàmies, que va obrir l’any 1940 al barri del Centre. Ha recollit el premi el net de la fundadora, Jaume Ordeig. El Celler d’en Pep, de la família Ribas, que va obrir el 1949 al barri de Sant Josep, ha estat un altre dels establiments que ha rebut un reconeixement. L'ha recollit Josep Ribas.
Tanmateix, ha estat guardonat el comerç Fusteria Duch de la família Duch. L'establiment el va obrir l’any 1933 al barri del Centre l'avi de l'actual propietari, Francesc Xavier Duch. El seu net, ha recollit el premi.
I la Sastreria Escoda, del barri de Collblanc, que va obrir el comerç l’any 1940, també ha estat premiada. L'actual propietari, Jordi Escoda, ha estat qui ha rebut el guardò junt amb els seus pares.
A més d’aquests reconeixements, hi ha hagut una menció especial per a Antoni Gay i Feliu per la seva vinculació, des de fa molts anys, als mercats municipals de la ciutat. Gay va néixer a Bellver de Cerdanya, però amb 8 anys ja es va traslladar a viure a L’Hospitalet i, des de llavors, ha estat al mercat de Collblanc; al de la Florida, i després, al Mercat del Torrent Gornal. El fet que Antoni Gay conegués directament els mercats el va fer adonar que el millor era que els mercats municipals treballessin conjuntament.
Així, l’any 1980, com a president del Mercat del Torrent Gornal, va ser un dels fundadors de l’Agrupació de Comerciants Concessionaris de mercats municipals de L’Hospitalet, juntament amb Josep Tubau i Juan Salvador. L’any 1995, Antoni va ser nomenat president de l’Associació de Concessionaris de Parades Interiors del Mercat de la Florida, càrrec que ha exercit fins al febrer de 2011. La seva presidència ha estat capdavantera de la negociació de construcció del nou mercat de la Florida.
L’Ajuntament de L’Hospitalet va establir aquests guardons l’any 2000 en reconeixement als establiments més antics de la ciutat i de les persones, dinàmiques i emprenedores, que han treballat en defensa del comerç.
Al llarg de tot l’any, l’Ajuntament també impulsa diverses accions de dinamització comercial com ara els plans de dinamització; la promoció d’activitats del sector com el Mes del Comerç; les botigues al carrer o fires promocionals com la Fira Medieval, a Santa Eulàlia, que s’ha celebrat el passat cap de setmana. “Del que es tracta és de promoure la qualitat i la diversitat en el comerç, d’engrescar la ciutadania a comprar a la seva pròpia ciutat i de valorar tots plegats el comerç local com una riquesa general de la ciutat”, ha declarat el tinent d'alcalde de l'àrea de promoció Econòmica, Alfons Bonals.