• Retirada la medalla d'or concedida al general Franco l'any 1947

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia diari 04. 07. 2001

Retirada la medalla d'or concedida al general Franco l'any 1947

La moció ha estat aprovada per unanimitat

El Ple ha aprovat per unanimitat una moció presentada per tots els grups en la qual es proposava la retirada de la medalla d'or de la ciutat concedida al general Francisco Franco per la corporació municipal de 1947.
La proposta sorgia del grup d'IC-V i ha estat subscrita per la resta de grups. La regidora d'Iniciativa, Monserrat Company ha explicat que la medalla es va concedir en uns anys en què la repressió política era intensa contra els desafectes al règim, havia depuracions i acomiadaments.

Company justificava la proposta de retirada de la medalla "per coherència i rigor històric, perquè una medalla es concedeix com una honra i aquest cas no ho és i perquès és un acte de desgreuge a les persones que van ser perseguides per la dictadura".

La resta de grups municipals han secundat la proposta. Per Jordi Petit, del grup mixt, "és un pas endavant per fer cumplir la màxima que la història col·loca tothom en el punt just que li pertoca per la seva trajectòria". Per Ramón Luque, d'EUiA-EV, amb aquesta decisió es tanca "el cercle d'homenatge obert per l'Ajuntament als lluitadors antifranquistes".

Meritxell Borràs, de CiU, ha recordat que l'actual Consistori desconeixia que s'havia concedit aquesta medalla fins uns recents estudis , pero això ha volgut agrair "la feina de les persones que han estat investigant durant mesos el procés seguit per l'Ajuntament franquista". Per la seva banda el portaveu del grup municipal del PP, Salvador Torres ha dit que "26 anys després de mort el dictador aquest Ajuntament passa la pàgina d'una part de la seva història". També el portaveu del PSC s'ha mostrat satisfet "per la restitució històrica i el reconeixement de la lluita antifranquista".
Imprimir