• Baixa la pol•lució a L'Hospitalet

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 24. 10. 2010

Baixa la pol•lució a L'Hospitalet

Però encara no s'assoleixen els barems de la Unió Europea

La pol•lució a l’Hospitalet i la majoria de ciutats de l’àrea metropolitana continua baixant -sobretot pel que fa a les partícules en suspensió- però encara una concentració força elevada de diòxid de nitrogen, fruit, de l’activitat de les indústries i de la circulació de vehicles, principalment els dièsel.


Segons les últimes dades de la conselleria de Medi Ambient, la contaminació atmosfèrica a l’àrea metropolitana ha millorat sensiblement en els últims mesos, tot i que, de moment, no s’assoleixin els barems de la Unió Europea.

La millora és particularment significativa pel que fa a l’índex de partícules en suspensió. En aquesta estadística, L’Hospitalet registra un índex de 28 micrograms per cada metre cúbic, lluny dels 40 micrograms que estableix el límit legal, i també per sota dels 35 de l’última estadística de qualitat de l’aire.

Aquesta evolució positiva ha estat possible gràcies al Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire que desenvolupen la Generalitat i una quarantena de municipis metropolitans, entre d’ells L’Hospitalet. Així, per exemple, una de les mesures adoptades ha estat limitació de la velocitat a 80 quilòmetres per hora.

El tinent d’alcalde de Mobilitat, José Conde, ha dit que aquesta limitació de velocitat a la corona metropolitana ha estat útil i ens acosta a la mitjana europea.

En la mateixa línia, el regidor de Medi Ambient, Alfonso Salmerón, considera que el nou Govern de la Generalitat hauria de mantenir aquesta mesura, perquè el vehicle particular és un dels principals factors contaminants.

En canvi, tot i que també s’ha registrat una reducció, l’àrea metropolitana manté una elevada concentració de diòxid de nitrogen. A l’àrea d’influència de L’Hospitalet es registren 37 micrograms per metre cúbic, pràcticament en el límit legal dels 40 micrograms. D’altres poblacions, com Sant Adrià, Sabadell, Mollet del Vallès i Montcada i Reixac superen aquesta cota amb escreix.

A banda de les indústries, el factor clau que explica aquesta situació a l’àrea metropolitana és la circulació de vehicles, sobretot els de gasolina dièsel.

La conselleria de Medi Ambient calcula que les mesures adoptades en els últims anys han evitat l’emissió de 450 tones anuals de diòxid de nitrogen i altres 30 tones de partícules, cosa que equival a retirar més de 20.000 vehicles.

Les entitats veïnals fan una lectura més negativa

Les entitats veïnals i ecologistes de L’Hospitalet han fet una anàlisi menys optimista de les últimes dades sobre qualitat de l’aire, i recorden que els criteris de la UE són menys exigents que els de l’Organització Mundial de la Salut.

Fernando Martínez, portaveu de Medi Ambient de l’associació de veïns de Bellvitge, ha posat l’accent en el fet que L’Hospitalet i l’àrea metropolitana només treuen un aprovat just pel que fa a l’índex de partícules en suspensió.

Segons Fernando Martínez aquesta reducció s’ha aconseguit perquè les grans obres i infraestructures públiques han minvat força en els últims mesos. En aquest sentit, Martínez ha alertat que, de ben segur, quan comenci el soterrament de les vies la qualitat de l’aire a L’Hospitalet serà pitjor.

Fernando Martínez també creu que la Generalitat no hauria de fer triomfalisme amb aquestes dades, i ha recordat que el nivell de diòxid de nitrogen encara és força perillós des del punt de vista de la salut pública. El portaveu de Medi Ambient de l’Associació de Veïns de Bellvitge ha indicat que, pel que fa a L’Hospitalet, la posada en marxa d’instal•lacions com la central tèrmica combinada de la Zona Franca augmentaran les emissions contaminants.

L’associació de veïns de Bellvitge reclama que s’eviti la concentració d’indústries contaminants en l’àrea d’influència del port i de la zona Franca, i que es potenciï encara més el transport públic per reduir la pol•lució.

Imprimir