• Es ratifica el conveni per convertir Can Riera en un espai del Memorial Democràtic

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 21. 10. 2010

Es ratifica el conveni per convertir Can Riera en un espai del Memorial Democràtic

L'han signat l'alcaldessa i el conseller de Relacions Institucionals

 El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, i l’alcaldessa de L’Hospitalet, Nuria Marín, ha ratificat avui el conveni mitjançant el qual la masia de Can Riera, remodelada recentment i inclosa en el patrimoni històric de la ciutat, s’incorpora a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya.

Can Riera neix amb l’objectiu de ser un centre d’interpretació, de documentació, de consulta i de recursos pedagògics, concebut per donar a conèixer el període històric que va de la II República a la transició democràtica i, en especial, la participació de L’Hospitalet en la lluita antifranquista, sobre tot en les darreries del franquisme i la Transició.

L'espai s'obrirà al gener i ho farà amb l'exposició “L’Hospitalet, segle XX”, que explica l’evolució històrica, política i social de la ciutat, amb tot tipus de documents -des de cartes oficials a audiovisuals-, que il•lustren aquest període. També s’exposaran elements que donen testimoni de la petjada de la dictadura a la ciutat, com ara una bust de Franco i diversa iconografia del règim.

Can Riera també oferirà un centre de documentació, un punt d’informació de la Xarxa, i un programa d’activitats pedagògiques. 

Joan Saura, conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat, responsable del Memorial Democràtic i ex regidor de L’Hospitalet, ha destacat que la masia de Can Riera, al nucli històric de la ciutat, a l’eix del carrer Xipreret, sigui un referent de la lluita antifranquista i la memòria democràtica.

Segons Saura, aquest nou equipament de la ciutat també és un tribut als partits polítics, sindicats, entitats socials i ciutadans particulars que van combatre el règim franquista i van propiciar la restauració del sistema democràtic.

De la seva banda, l’alcaldessa, Nuria Marín, ha destacat que a banda d’una seu estable de documentació i divulgació de la memòria democràtica, la masia de Can Riera també es un nou element del patrimoni de la ciutat que es recupera.

Mercè Olivares, de l’associació Pont de la Llibertat-L’Hospitalet Antifranquista, ha dit que confia que es posi en marxa com abans millor perquè cal que les noves generacions sàpiguen què va ser la dictadura franquista.

La masia de Can Riera, un edifici agrícola del segle XVII inclosa en el patrimoni arquitectònic de la ciutat, ha estat totalment rehabilitada per tal que pugui acollir aquest nou centre dedicat a la memòria històrica i democràtica.

L’objectiu és que Can Riera, la Casa Espanya, seu del Museu de la ciutat, i l’edifici de L’Harmonia, també remodelant recentment, conformin un eix d’activitat cultural i ciutadana que dinamitzi la vida social del nucli històric de L’Hospitalet.

Espais de la memòria

La Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya és una xarxa que inclou llocs de memòria, rutes, centres d’interpretació i diferents vestigis de la II República, la Guerra Civil i la lluita per la democràcia. Sota l’impuls del Memorial Democràtic de la Generalitat, la xarxa ja inclou més de 70 llocs de memòria a tot el país. L’objectiu és promoure la recuperació del patrimoni memorial de Catalunya, donar-lo a conèixer, coordinar la gestió patrimonial de la memòria democràtica i col•laborar amb els membres adherits en la posada en valor dels espais, la gestió cultural, la difusió...etc.

 

Imprimir