Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 15. 07. 2010

Guàrdia Urbana en bicicleta i agents cívics vetllaran per un estiu tranquil

A més, nova campanya contra els sorolls i a favor del descans del veïnat

L'alcaldessa Núria Marín ha presentat les noves actuacions i serveis que l'Ajuntament ha posat en marxa aquest estiu per vetllar pel bon ús dels espais públic i per la convivència: un grup de urbanos en bici, nou programa d'agents cívics i una campanya contra el soroll.

Durant els mesos d’estiu, període que la ciutadania gaudeix més de l’espai públic, L’Hospitalet comptarà amb agents cívics, encarregats d’informar sobre la necessitat de complir l’Ordenança del civisme i la convivència, i amb el Grup Ciclista de la Guàrdia Urbana, que patrullarà pels espais verds i per les zones per a vianants de la ciutat. A més, s’hi posarà en marxa una campanya adreçada als clients de bars i restaurants de la ciutat en què es demana respectar el descans dels veïns.

L’alcaldessa, Núria Marín, que ha presentat aquestes noves accions que tenen com a objectiu vetllar pel bon ús dels espais públics i per la convivència, ha manifestat que "confio que enguany la millora de l'actuació dels agents cívics sigui visible, perquè tenim l'experiència de l'any passat. Estic convençuda que el Grup Ciclista de la Guàrdia Urbana serà efectiu i la seva presencia als carrers i barris de la ciutat serà visible".

Els agents cívics recorreran a peu tots els districtes de la ciutat

Durant els mesos de juliol, agost i setembre, 14 agents cívics es desplaçaran a peu, per parelles, en itineraris que abasten els sis districtes de la ciutat. La seva missió és informar sobre l’Ordenança del civisme i la convivència per millorar-ne el coneixement i el compliment entre la ciutadania.

El programa d’agents cívics es va desenvolupar com a experiència pilot de maig a novembre de 2009. "La bona acollida per part de la ciutadania i la valoració molt positiva del servei ha fet que l’Ajuntament hagi decidit donar continuïtat al programa durant els mesos d’estiu d’enguany, període que la població surt més al carrer i és fa un ús més intensiu de l’espai públic", ha dit Marín.

Entre les principals funcions d’aquests agents hi són la d'informar i sensibilitzar sobre l’Ordenança del civisme i la convivència; detectar possibles incompliments de la norma i informar sobre les conseqüències que se’n derivin oferint alternatives correctes.

Els agents —que porten un vestuari identificatiu, de color groc i blau amb l’escut municipal, en el qual es pot llegir “agent cívic”— han rebut una formació especialitzada que ha inclòs informació sobre la ciutat i el seu territori, els serveis municipals i els seus protocols d’actuació i bones pràctiques, entre altres.

Els itineraris que recorren cadascun dels sis districtes de la ciutat marquen el pas dels agents cívics per parcs, places i equipaments públics i, a través de canvis establerts, garanteixen la seva presència en diferents indrets de cada barri i en diferents horaris.

El 2009, els agents cívics van realitzar un total de 19.800 intervencions, la qual cosa suposa que cada parella d’agents cívics feia 14 intervencions diàries. Pel tipus d’intervenció, les més freqüents van ser les relacionades amb la utilització no respectuosa de l’espai públic (36%), els animals de companyia (32%), el mal ús del mobiliari urbà (17%) i el comportament ciutadà (15%).

El Grup Ciclista de la GU patrullarà per parcs i zones per a vianants
Paral·lelament, i coincidint amb l’estiu, la Guàrdia Urbana posa en marxa una unitat policial específica que utilitza la bicicleta com a mitjà de transport per a desenvolupar la seva tasca. L’àmbit d’actuació prioritari d’el Grup Ciclista són els parcs, les places i els passejos i les zones per a vianants de la ciutat, ja que aquests espais són d’accés limitat per a la resta de vehicles i la bicicleta s’hi integra d’una forma natural.

El Grup Ciclista el formen 8 guàrdies urbans —1 caporal i 7 agents— i desenvolupa el seu servei prioritàriament en horari de tarda: de dilluns a divendres, de 14 a 22 hores; el dissabte, de 14 a 21 hores, i el diumenge, de 7 a 15 hores. El Grup Ciclista donarà suport als agents cívics i reforçarà el paper de la policia de proximitat en aquests espais de la ciutat.

Campanya per respectar el descans dels veïns
Així mateix, l’Ajuntament posa en marxa una campanya de sensibilització contra el soroll adreçada als clients de bars i restaurants de la ciutat en la qual es demana “respectar el descans dels veïns”. La campanya informa la ciutadania que “el soroll és una agressió. Causa ansietat, manca de concentració i greus trastorns del son”. I acaba demanant “si us plau, a la nit, no facis soroll”.

Aquesta campanya, que consisteix en la distribució de 1.000 cartells i 5.000 octavetes entre els bars i restaurants de la ciutat, té com a objectiu millorar la qualitat de vida de la ciutadania en un període en què s’allarga l’estada dels veïns i les veïnes a les terrasses fins a altes hores de la nit. La campanya també constarà de l’emissió de falques a SER Barcelona en horari de màxima audiència.

Imprimir