Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 07. 03. 2021

Les famílies de l'Acadèmia Cultura es mobilitzen contra el tancament del centre

L'Ajuntament de L'H s'ofereix com a mediador

Les famílies de l'Acadèmia Cultura, a Collblanc-la Torrassa, estan decidides a fer-se escoltar. Dilluns, a les 9 han fet la primera concentració contra el tancament del centre. També han iniciat una campanya a Change.org que ja compta amb gairebé 2.000 signatures. L'Ajuntament s'ha mostrat contrari al tancament i s'ha ofert com a mediador per trobar una solució.

L'alerta va saltar el passat dissabte quan mestres i famílies es van assabentar, a través d'una carta que van rebre de la direcció del centre, que el Bisbat de Barcelona, propietari de l'edifici on es troba l'Acadèmia Cultura, ha comunicat que no renova el lloguer de l'immoble. 

La direcció ha manifestat, en una carta, que "ha estat impossible arribar a un acord amb la propietat de l'immoble per estendre el termini de durada del contracte d'arrendament". La carta afegeix que per aquest motiu l'escola "s'ha vist obligada a sol·licitar al Departament d'Eduació de la Genaralitat, el cessament total de l'activitat educativa un cop finalitzi aquest curs 2020-2021". 

L’Acadèmia Cultura ha ofert durant gairebé 70 anys un projecte d’educació de proximitat al barri de la Torrassa. Actualment compta amb 330 alumnes i 40 treballadors, alguns amb més de 25 anys al centre.

Segons el perfil de Facebook Salvem l'Acadèmia obert per la Comunitat Educativa del centre contra el tancament, l'edifici que allotja l'escola era propietat de la fundadora de l'escola. En morir havia deixat dit que l'immoble passés a mans de la parròquia del barri i així va ser. L'edifici hores d'ara presenta deficiències estructurals i de manteniment, unes millores que la direcció del centre ve reivindicant sistemàticament al Bisbat.

El passat mes de juny, la Comissió Episcopal va visitar el centre i després de la seva revisió, segons s'informa en aquest facebook, ha decidit no renovar el contracte de lloguer ni abordar el manteniment necessari de les instal·lacions. La direcció de l'acadèmia va oferir pagar més lloguer i al mateix temps formar una cooperativa on els mestres poguessin assumir la gestió, però el Bisbat ha donat un no rotund.

L'Ajuntament, mediador

Malgrat la manca de competències de l’Ajuntament de L’Hospitalet en matèria educativa, el consistori està disposat a involucrar-se com a mediador del procés de diàleg entre les parts per evitar el seu tancament. Aquest dilluns es reunirà amb les parts interessades, i es compromet a acompanyar les famílies afectades durant tot el procés.

Segons l'alcaldessa Núria Marín, "estem a la banda de les famílies de l'Acadèmia Cultura. Diem NO a el tancament de l'escola. Ens asseurem amb el bisbat propietari de l'edifici perquè aquest projecte educatiu amb 70 anys d'història a la Torrassa continuï viu".

Aquesta situació provocaria que més de 300 alumnes haguessin de ser distribuïts en altres centres de la ciutat el proper curs. Això augmentaria la ràtio de les escoles que ja estan al límit de la seva capacitat, a banda que els infants veurien interromput el projecte pedagògic en el que s’estaven formant. 

Xarxa Groga ha manifestat, a les xarxes socials, que el possible tancament de l'Acadèmia Cultura reafirma la necessitat de més centres educatius a Collblanc-la Torrassa.

Foto: Ajuntament d'Hospitalet

Imprimir