Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia ciutat 05. 02. 2020

Estat d'emergència educativa a L'H per les altes ràtios a les aules

CCOO, FAPAC i el Casalet recorden que 2.200 alumnes han arribat en matrícula viva

"Reduïm les ratios ja! Prou sobrecàrrega de feina docent". Amb aquest lema el sindicat CCOO,  FAPAC i el Moviment d'Ensenyants El Casalet han demanat a la Generalitat i a l'Ajuntament una solució per posar fre a la saturació de les aules que genera la matrícula viva. Han volgut deixar clar que si la situació no es redreça, no descarten convocar mobilitzacions i altres accions de protesta.

CCOO, la FAPAC i el moviment d’ensenyants El Casalet declaren l'estat d'emergència educativa perquè les ràtios a les aules superen el màxim establert. Segons els sindicats, la saturació de les aules es deu a la matrícula viva, és a dir, als infants i joves que arriben a la ciutat fora del termini ordinari de matriculació o amb el curs ja iniciat. 

Cal recordar que la ràtio màxima establerta a infantil i primària és de 25 alumnes per grup. I a secundària, el màxim és de 30 alumnes. La ràtio hauria de ser inferior en els centres de màxima complexitat. Però, com explica Núria Muñoz, de FAPAC, el departament permet augmentar en un 10% la ràtio en cas de màxima necessitat. 

Aquesta mesura és la que ha provocat les altes ràtios a les aules de la ciutat. En roda de premsa, CCOO, FAPAC i Casalet han recordat que aquest curs 2019-2020, el fenòmen de la matrícula viva ja arriba a 2.200 infants. Per aquest motiu, 23 escoles de primària i 12 instituts de secundària de L'H ja superen el 100% d’ocupació màxima. Un 40 % del total d’aules de la ciutat estan per sobre de la ràtio establerta. Segons Núria Muñoz, "hi ha 800 alumnes per sobre de la ràtio". 

També criden l’atenció sobre el fet que a L'Hospitalet s’han creat 34 grups extraordinaris de cursos intermitjos necessaris per absorvir la matrícula. La meitat dels centres públics de la ciutat té un o més d’aquests grups, coneguts com a ‘bolets’. També recorden que fruit de les necessitats de matrícula hi ha grups sovint ha de fer classe en mòduls prefabricats, en barracons, o en espais que no son aules, com biblioteques, ludoteques i laboratoris. Es calcula que són uns 900 alumnes que estarien en aquesta situació.

Solucions urgents a la Generalitat i a l'Ajuntament 

Els sindicats reclamen que la Generalitat i l’Ajuntament facin una previsió realista de les places escolars, tenint en compte l’evidència de la matrícula viva al llarg del curs.

També sol·liciten es construiexin les escoles i instituts pendents, com les escoles Ernest Lluch i Paco Candel, ara en barracons, i altres escoles i instituts també projectats. Així mateix demanen que els centres educatius comptin amb prou recursos per fer-hi front a una situació límit, que està provocant una sobrecàrrega de feina entre els docents.

Tot i la moció aprovada per unanimitat a l’últim Ple de l’Ajuntament, a petició dels sindicats i del Casalet, també han volgut deixar clar que si la situació no es redreça, no descarten convocar mobilitzacions i altres accions de protesta.

CCOO, la FAPAC i El Casalet també han volgut recordar la urgència d’un nou centre d’educació especial.

Imprimir