Debats, conferències i formacions especialitzades entorn de l’ús racional de les pantalles, videojocs i eficiència energètica, l’autoria en la intel·ligència artificial, i sexe i amor en temps de tecnologia digital. Són les temàtiques que acollirà l’espai Chrysalis Lab, un dels espais del Village de la plaça Europa, que fins el dimecres 28 de febrer acull aquests tipus de xerrades.
Es tracta de la novena edició de les jornades tecnològiques que s’inscriuen en el full de ruta de l’estratègia de transformació digital L’H 6.0, que impulsa l’Ajuntament de L’Hospitalet a través de l’Àrea de Serveis a les Persones en col·laboració amb GSMA, organitzadors del Mobile World Congress.
L’activitat a l’espai Chrysalis Lab continuarà dimarts i dimecres amb conferències on assistiran prop de quatre-cents estudiants de diferents centres educatius de la ciutat, que seran dinamitzades per Irene Lapuente de La Mandarina de Newton. D’entrada, demà, 27 de febrer, a partir de les 10.30 hores, a “Videojocs per a l’estalvi energètic” es debatrà sobre l’ús dels jocs interactius com a mitjà per prendre consciència de la gestió responsable dels recursos. Serà a càrrec d’Eva Gaspar, professional de la indústria dels videojocs, i Marco Antonio Rodríguez, doctor en educació i professor a TecnoCampus.
A continuació, tindrà lloc la cloenda de la IX Marató RE-M de l’Energia. La campanya, que es fa el mes de febrer en equipaments de tot Catalunya, té com a objectiu fomentar bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua en un context d’emergència climàtica. L’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín entregarà els diplomes acreditatius de participació de l’alumnat.
Més tard, a les 12.30 hores, tindrà lloc la xerrada “De qui és l’autoria de les obres quan l’artista és la intel·ligència artificial?”,amb Alicia de Manuel, graduada en Belles Arts i assessora de projectes enfocats a l’ètica i governabilitat de la IA, i Marta Insúa, advocada i presidenta de la Secció del Dret de la Propietat Intel·lectual i Drets d’Imatge del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
Dimecres, 28 de febrer, la jornada de conferències començarà a les 10.30 hores amb “Sextech: sexe i amor en temps de tecnologia digital”, ambLaila Pilgren, sexòloga, divulgadora i directora de Barcelona Sex Academy, i Martí Paola Balbastre, periodista en La Vanguardia i autor de diversos articles sobre el Japó relacionats amb la tecnologia, la sexualitat i els hàbits sexuals del país. Aquesta conversa dialogarà amb fragments de pel·lícules i peces audiovisuals generades per l’alumnat de batxillerat artístic de l’Institut Bellvitge.
Com a cloenda, a les 12.30 hores, es durà a terme la presentació del llibre Pantalles. Que no et dominin!David Bassa, periodista i escriptor, i director del Departament de Documentals de Televisió de Catalunya, i Marta Narberhaus, professora de Ciències de la Comunicació a la Universitat Internacional de Catalunya, parlaran del llibre que han coescrit juntament amb Kim Amate.
A continuació, Adrià Ramírez i Júlia Capella, docent i alumna respectivament, presentaran els resultats de l’enquesta Impacte digital a les aules, que ha elaborat l’Institut Provençana. En el decurs de la sessió, el Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet també participarà activament amb preguntes i reflexions al voltant de la tecnologia, les pantalles i el benestar emocional.
Música i gastronomia
El Village és també un espai de música i gastronomia que va començar la seva activitat durant el cap de setmana.
Els assistents han pogut gaudir del menjar que han preparat els restaurants i bars de L’Hospitalet, així com de música en directe i d’activitats per tota la família. En aquest sentit, destaca The Tiny Butterflies Corner, un espai familiar on hi ha una experiència interactiva amb joguines intel·ligents. Aquests dispositius combinen els jocs tradicionals amb la tecnologia i han fet gaudir als més petits. Pel que respecta a la música, s’ha gaudit d’actuacions de tots els gèneres, des del rock, passant pel flamenc i fins a la música electrònica.





El fil conductor del Village d’aquest any és la papallona, la qual representa la transformació digital de L’Hospitalet. És aquesta metamorfosi que fa aquest insecte el que implica un canvi radical en forma i estructura, transformació que és equivalent al que vol aconseguir L’Hospitalet 6.0 amb un projecte que busca adaptar la ciutat a les noves realitats i oportunitats de la societat digital.
L’espai estarà disponible fins al dia 29 de febrer i comptarà també amb experiències immersives.