Vuit centres educatius de L’Hospitalet participen aquest any, del 5 de febrer a l’1 de març, en la IX Marató RE-M de l’Energia. Es tracta d’una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua que compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

En les diferents edicions ha tingut prop de 800 participacions d’equipaments d’una trentena de municipis, ens i diversos departaments de la Generalitat. Aquest any arriba a més de cent equipaments de tot Catalunya.

Durant un mes, els vuit centres educatius de L’Hospitalet participants treballaran àmbits diferents cada setmana, enfocats en l’aigua, la climatització, l’enllumenat i aparells elèctrics, i emissions i mobilitat. En aquesta edició es posa èmfasi en les accions individuals i dels equipaments.

Els centres educatius que participen són: Escola la Marina, Escola Pau Vila, Escola Ramon Muntaner, Escola Joaquim Ruyra,Institut Rubió i Ors, Institut Escola Puig i Gairalt, Centre Educatiu Fax i Col·legi Tecla Sala.

Prèviament, s’han fet als centres sessions preparatòries i s’han pres lectures dels comptadors que permetran calcular els consums reals i detectar possibles modificacions en el patró de consum base deguts a diferents factors, com un augment del nombre d’usuaris, l’ús de nova maquinària o l’increment de la ventilació d’espais.

Els participants podran compartir els seus projectes i accions a través d’una plataforma de comunitat virtual al web de la Marató RE-M de l’Energia: www.maratorem.net.

Com a novetat d’aquest any, del 19 de febrer al 3 de març s’instal·larà davant de Ca n’Arús una exposició itinerant d’Aigües de Barcelona amb plafons que expliquen el cicle de l’aigua i en fomenten l’ús sostenible. A més, els equips energètics de les diferents escoles que intervenen en la Marató assistiran a un acte a l’espai Village que l’Ajuntament de L’Hospitalet organitza en el marc del Mobile World Congress (MWC), en el qual rebran els diplomes acreditatius de la seva participació.

Des de 2015, L’Hospitalet ha participat en les vuit edicions anteriors de la Marató RE-M de l’Energia i està inclosa dins de les actuacions descrites al Pacte de les alcaldies pel clima i l’energia —al qual està adherit L’Hospitalet— i que fixa, entre d’altres, el compromís d’establir objectius a mitjà i llarg termini coherents amb els objectius de la Unió Europea d’arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050.

En aquest sentit, l’Ajuntament ja va aprovar l’any passat el Pla de transició energètica de L’Hospitalet 2030. El pla consta de 54 accions concretes que cal realitzar fins a l’any 2030 per disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle al municipi.

Dins de les accions programades, aquest any és previst que s’instal·lin plaques fotovoltaiques a les teulades de deu escoles, amb una potència de 700kWp i una producció equivalent al consum anual de 230 llars.