El José Torrens té 94 anys i en fa quatre que va morir la seva dona. Des de llavors, viu sol al mateix pis que es van comprar quan es van casar, al barri de La Florida. Segons ha explicat “l’any 2019 va ser horrorós. En aquest temps he perdut 20 kg de pes i la memòria em comença a fallar”.

Gràcies a la Fundació Amics de la Gent Gran, cada dimarts rep a casa seva la visita d’un voluntari i això fa que se senti més acompanyat. “Encara que no vingui cada dia, el Juan em truca per preguntar-me com em trobo i avisar-me quan fan un partit de futbol per la tele”.

El Juan se sent acompanyat també gràcies a les trucades

El Juan Fernández és el voluntari assignat per Amics de la Gent Gran. És veí de La Torrassa i es va jubilar recentment. “L’any 2019 també em vaig quedar sol quan va morir la meva mare. Des que li va donar una embòlia, em dedicava plenament a cuidar-la. Ara ajudo a les persones que ho necessiten i també em serveix de companyia”.

Ara fa dos anys que el José i el Juan comparteixen llargues converses de futbol i política asseguts al sofà de casa. “Jo el veig molt més animat que al principi. La gent gran que viu sola necessita parlar de les seves coses amb algú proper. A més, quan marxo de casa seva surto satisfet de veure’l content”.

El José i el Juan compartint records en una de les visites domiciliàries

L’acció d’Amics de la Gent Gran

La Fundació Amics de la Gent Gran lluita des de fa més de 30 anys contra l’aïllament social que pateixen les persones grans a causa de la soledat no desitjada. Una de les accions que desenvolupen a L’Hospitalet, és l’acompanyament a domicili per part d’un voluntari o voluntària. Ara ja són unes 60 persones que reben aquesta visita, però podrien continuar creixent.

Segons l’IDESCAT, a Catalunya hi ha 780.500 persones vivint soles, un 42% de les quals tenen més de 65 anys. La soledat no desitjada té un impacte perjudicial sobre la salut de les persones que pot derivar en aïllament social.