La consellera d’Educació Anna Simó ha realitzat la seva primera visita institucional a L’Hospitalet, des que va assumir el càrrec, convidada per l’alcaldessa Núria Marín.

Simó, veïna del barri del Centre i exregidora de L’Hospitalet, ha signat en el llibre de visites de l’Ajuntament i ha mantingut contacte amb portaveus de tots els grups municipals. Tot seguit, la consellera i l’alcaldessa han aprofitat la trobada per la signatura oficial del conveni regulador del finançament per a la construcció de la nova escola Paco Candel.

Aquest acord, que fa unes setmanes van ratificar administrativament Ajuntament i Generalitat, permetrà licitar les obres del nou edifici en poc temps, com és la intenció de l’equip de govern de L’Hospitalet. Recordem que aquest conveni era el darrer pas necessari per a què l’Ajuntament iniciés el procés constructiu. El cost final de la futura escola és de 8,18 milions d’euros que avançarà el Consistori i la Generalitat retornarà a terminis.

Després de l’Ajuntament Simó i Marín acompanyades per altres membres del Consistori i del departament han visitat diferents recursos educatius de la ciutat, entre ells l’escola Menéndez Pidal i l’institut Pedraforca de la Florida a on aquest curs s’ha estrenat un nou cicle d’FP inicial sobre manteniment de carrosseria de vehicles.

Dèficits de L’H

L’alcadessa ha aprofitat la visita de Simó per recordar-li els deutes que el Departament d’Educació té amb la ciutat per cobrir les necessitats educatives d’estudiants i centres i que s’arrosseguen de fa anys. Entre aquests deutes figuren establir un calendari per iniciar la reforma integral de centres de l’anomenat Pla d’Urgència, construïts els anys 70 i que avui han quedat totalment obsolets. L’Escola Milagros Consarnau és un d’aquests centres i la Generalitat aquest 2023 ha pressupostat 3,2 M€ per aquestes obres, tot i que el departament de Simó no detalla en quina fase es troba la seva tramitació ni calendari.

Reportatge sobre els Reptes del nou curs escolar a L’Hospitalet. Diari L’Hospitalet. Setembre 2023. Pàgines 14-15

Un altre punt crític a la ciutat és la manca de places per atendre la matrícula viva que hi arriba cada curs i que obliga a crear nous centres tant de primària com de secundària. En aquest sentit, urgeix calendaritzar i pressupostar noves escoles i instituts per a la zona nord i concretar el nou edifici per al Maria Miret, que ara ocupa mòduls prefabricats als carrer Mas i Goya, a Collblanc-la Torrassa.

Segons ha declarat Anna Simó, de tots aquests temes i d’altres se’n parlarà en la comissió tècnica bilateral que tindrà lloc al desembre. “Hi haurà temes que es puguin abordar de manera més immediata i altres que no, però el departament té una voluntat de col.laboració absoluta amb L’Hospitalet i de confiança en la capacitat de la ciutat per gestionar les necessitats educatives conjuntament amb la Generalitat”, ha dit. “Hem de pensar en gran quan ens referim a L’Hospitalet”, ha conclós.

De la seva banda l’alcaldessa ha desitjat que al gener, un cop s’hagin marcat les prioritats en el marc d’aquesta comissió tècnica, es comenci a treballar en les solucions que requereix la ciutat.

D’altra banda, en l’habitual salutació a portaveus de les forces polítiques del Consistori, l’alcaldessa Marín ha dit que cal donar una solució ràpida a l’Escola de Música-Centre de les Arts, després de les mancances estructurals que s’han detectat a l’edifici del Gornal. I la consellera Simó ha indicat que la Generalitat farà públiques aviat les dades d’abandonament escolar a Catalunya.