Segons dades de les enquestes de victimització de la Generalitat, el 28% de les catalanes han experimentat violència masclista digital per part de parelles o exparelles. De fet, es considera que el 90% de la violència a l’àmbit sexoafectiu ja inclou una part virtual.

Dins del programa d’activitats del programa del 25N a la ciutat, s’ha celebrat al Centre d’Atenció i Informació a la Dona una xerrada sobre les violències masclistes digitals. Ha anat a càrrec de l’advocada i mediadora Nani Beltrán.

Les xarxes socials, les aplicacions i els xats tan habituals avui en dia, sobre tot entre els joves, integren un entorn digital que multiplica la violència contra les dones

Nani Beltran, ha explicat que “l’assetjament pot ser per WhatsApp, Instagram, Facebook, totes aquestes plataformes que s’utilitzen diàriament. Poden ser insults, injúries, amenaces, discurs misogin, divulgació d’imatges intimes i fins i tot suplantar la identitat de la dona”.

D’espiar per Whatsapp a l’ús de microcàmeres

Segons Nani Beltrán, el casos d’assetjament masclistes a Internet en cas de separació són els més habituals: situacions de pressió continuada a la xarxa que atempten contra la intimitat de la dona i que generen inseguretat i angoixa.

Per a Beltran “quan tu deixes una relació i l’altra persona no accepta la teva decisió, aquesta persona intenta comunicar-se amb tu a través de qualsevol mitjà. El vas bloquejant del WhatsApp, del correu electrònic, però ell crea noves comptes per localitzar-te com sigui; és un assetjament continu”.

Des de Mossos d’Esquadra aconsellen denunciar a través dels canals que ofereixen les mateixes plataformes digitals i davant les autoritats legals. I sempre que sigui possible, preservar les proves, ja sigui correus electrònics, missatges a través de xarxes socials i adreces web. Des del cos de policia, a més, ofereixen també diversos serveis d’atenció i informació telemàtica, com ara l’adreça de correu atenciovictimes@gencat.cat o el WhatsApp 601 00 11 22.