El professor Vicenç Navarro ha pronunciat la conferència “Un altre model d’economia és possible?”. La conferència, que s’ha realitzat a l’Harmonia, forma part de les activitats organitzades per L’Espai de Debat. Vicenç Navarro ha criticat els poders fàctics que mouen el món i les retallades que porten a l’afebliment de l’Estat del Benestar.
El professor Vicenç Navarro és catedràtic de polítiques públiques a la UPF i a la John Hopkins University. Des de la seva talaia d’economista amb molts anys d’experiència com a docent, ha fet una anàlisi de la situació econòmica a Catalunya i a Espanya.
Navarro ha estat molt directe en dir que “el poble, les classes socials més dèbils, sí paguen els seus impostos mentre que el gran capital no ho fa. Si els rics paguessin, tindríem 66.000 milions d’euros més d’ingressos i l’atur baixaria”.
El professor Navarro ha dit que l’Estat i la Generalitat són pobres perquè “a la dictadura va haver molt poca inversió social i, posteriorment, l’euro ha afeblit l’Estat del Benestar i ha hagut una reducció de la despesa pública social”.
Les alternatives de Vicenç Navarro són “mantenir l’impost del patrimoni, no baixar l’impost de societat a les grans empreses i corregir el frau fiscal de les grans fortunes i de la banca”.
Navarro ha estat rotund en la seva crítica als governs d’Espanya i Catalunya: “Les forces dominants han coincidit en baixar impostos i això encara empobreix més. L’exemple de Suècia és el paradigma del que sí s’ha de fer”.
Pel professor Navarro “és increible que les rendes del capital pugin i les del treball baixin. Així anem al desastre. Això va a més els darrers anys i l’economia empitjora. La distribució de les rendes és molt injusta”.
“Un altre exemple sagnant”, ha afegit Navarro, és”endarrerir la jubilació fins als 67 anys. Una dona de la neteja viurà set anys menys que un catedràtic. No és just que treballi dos anys més per pagar la pensió del catedràtic”.
Navarro ha assegurat que “no tenim democràcia. Hi ha poders que ho controlen tot i els mitjans de comunicació, públic i privats, estan al seu servei”.
El professor Vicenç Navarro va finalitzar dient que “necessitem una altra Catalunya en una altra Espanya. Catalunya és a la cua en despesa social. Això no té nom”.