Les ventades, els temporals de vent, són la manifestació climàtica que més episodis ha registrat a la ciutat, seguit de les riuades per desbordament del riu o per fortes pluges. A més distància apareixen les nevades, fenòmens que el xoc climàtic farà que siguin més freqüents i més extrems. Ens ho ha comentat el biòleg i meteoròleg, José Luis Casanova, exresponsable municipal de Salut Ambiental.

Justament ara es compleixen 4 anys del temporal Glòria. Segons José Luis Casanova, aquest temporal va tenir un factor diferencial “perquè hi va haver ràfegues de vent d’entre 80-90 km/h durant diversos dies consecutius, cosa que va provocar caiguda d’arbres i moltes destrosses en el mobiliari urbà”.

Però el rècord d’intensitat de vent és de l’abril de 1971, quan es va registrar una velocitat de 100 km/h, i una mica per sota, fregant els 90 km/h, molt més a prop en el temps, al gener de 2009.

La proximitat al litoral fa que les nevades siguin menys habituals a L’Hospitalet: les poques que n’hi ha hagut, però, sí que queden a la memòria. La famosa nevada de Barcelona, del 1962, també va deixar a la ciutat un gruix de neu de mig metre. El 15 de desembre de 2001 va caure una altra nevada forta. I l’última gran nevada, amb un pam de neu, va ser el 8 de març de 2010.

Foto de Joan Roig i Pelegrí

L’Hospitalet és al Delta del Llobregat. Les riuades i els desbordaments per pluges o nevades també tenen entrades a l’hemeroteca: l’any 1962 hi va haver una de ben sonada, que va arribar fins a la plaça Cerdà.

José Luis Casanova ha explicat que al setembre de 1971 “els veïns de Bellvitge se’n recordaran que el barri va quedar negat i l’aigua va arribar als primers pisos, va ser una riuada important”.

A L’Hospitalet també s’han produït calamarsades i pedregades sonades, com la tempesta d’estiu de 1976, amb pedres de la mida d’un puny, amb vidres de vehicles trencats i teulades foradades.

Entre 1958 i 2014, les xifres rècord de la ciutat són 39ºC, el 13 de juny de 1981; 6ºC sota 0, el gener de 1985; i 213 litres/metre quadrat, l’octubre de 1983. L’estiu passat també es van registrar 39ºC i, a més, ha estat l’estiu amb més nits tropicals, amb temperatures de 25ºC o més.