Un grup de veïns i veïnes denuncien que la zona de Sant Josep més propera a les vies del tren pateix robatoris a l’interior de vehicles, brutícia al carrer, venda de droga i fins i tot alerten d’una denúncia per agressió sexual l’estiu passat.

L’àrea afectada és la part del barri que queda dins del triangle que forma la línia de tren de Vilafranca, la de Vilanova i el carrer Rosalía de Castro. En concret, els carrers Pintor Sorolla, Treball, Ponsich i Ca n’Alòs.

Gran part d’aquestes queixes se centren en un solar encaixat entre les dues vies del tren que s’utilitza d’aparcament. Asseguren que el descampat s’ha degradat perquè l’Ajuntament fa anys que no hi inverteix, ja que els terrenys són propietat d’ADIF i perquè és tracta d’una zona pendent de reurbanitzar en un futur amb el soterrament de les vies.

De fet, en les darreres hores s’ha declarat un foc de matolls en la vegetació que delimita l’aparcament i unes instal·lacions elèctriques d’ENDESA.

D’altra banda, el grup de veïns expliquen que la manca d’il·luminació del solar i la seva ubicació aïllada entre les vies genera inseguretat i robatoris freqüents als vehicles. Per això demanen que s’adeqüi  l’espai amb més punts de llum i s’implanti l’àrea verda d’estacionament als carrers de l’entorn perquè els residents hi puguin aparcar amb seguretat.

Un dels veïns afectats és el Miguel Ángel Álvarez, que explica que li han obert tres vegades el cotxe. Lamenta que tenen “un problema d’aparcament perquè no tenim zona verda als carrers i el solar no és segur. En tot l’aparcament hi ha restes dels vidres de les finestres que trenquen per robar. La gent ja no s’atreveix a aparcar aquí”.

Una altra veïna, la Pepa Fernández, explica que “sempre estàs amb la por que et trenquin els vidres i et robin. No tenim on aparcar, quan aparquem al solar és perquè ja no tenim més remei”.

El veïnat assenyala un altre punt de degradació en aquesta zona de Sant Josep. Es tracta del carrer Rosalía de Castro, on hi ha diversos assentaments i habitatges ocupats en mal estat. Uns edificis afectats pel projecte del soterrament, i que els veïns demanen que es desallotgin i s’enderroquin.

Les cases ocupades del carrer Rosalía de Castro també generen queixes del veïnat.

Segons en Miguel Ángel, “hi ha perill de despreniment d’elements de la façana que no es conserven perquè ningú n’és propietari. A més, a la part posterior hi ha un assentament de barraques que genera problemes de salubritat, la presència de rosegadors i insectes i també problemes de convivència al barri”.

D’altra banda expliquen que la venda i consum de droga és habitual al barri, un fenomen que vinculen a l’augment de robatoris. També alerten que el passat estiu una veïna va patir una agressió sexual.

Així, en Miguel Ángel lamenta que “hi ha veïns que no s’atreveixen a caminar de nit per segons quines zones perquè el tràfic de drogues fa que hi hagi gent conflictiva al barri. De fet, recentment hi ha hagut robatoris i estirades de bosses de mà”.

“M’he de fer una ressonància a la matinada i hauré de demanar un taxi perquè em fa por sortir de casa i anar cap al metro”, explica la Julia Gascón, veïna del barri.

Amb tot, demanen més presència policial i que s’instal·lin càmeres de seguretat a l’entorn del pont de la Vanguard.

El ple aprova una moció per dignificar l’espai

Les queixes veïnals del aparcament al carrer Pintor Sorolla han arribat al darrer ple municipal a través d’una moció d’ERC+EUiA que va ser aprovada per unanimitat.

El portaveu republicà, Jaume Graells, assegurava en el ple que “no podem esperar més, cal dignificar d’una vegada aquest solar que acumula brutícia, cotxes abandonats i alguns d’incendiats. És un punt d’atracció de males pràctiques i focus de molts conflictes. És urgent treballar amb ADIF per regular el seu accés i millorar-ne les condicions i il·luminació”.

Durant la sessió, l’equip de govern va afirmar que s’han pres mesures per millorar la situació i que continuaran treballant a la zona.

Així, el regidor del districte, José Antonio Alcaide, explicava que “en els últims mesos s’han recuperat vehicles robats, s’han identificat les ocupacions i, fruit de la pressió policial, s’han desallotjat. També s’han efectuat detencions per robatori, s’ha actuat contra activitat il·lícites i s’han establert controls als establiments. A més, es realitza un seguiment de les persones en situació de vulnerabilitat que pernocten als locals en coordinació amb els serveis social”.