L’equip docent, els professionals d’atenció educativa i els personal d’administració i serveis de l’Institut Eduard Fontserè s’han reunit en assemblea per convocat una vaga de centre el pròxim dimarts, 3 de juny. Els professionals del centre volen fer sentir la seva veu per reclamar a la Generalitat la creació de places estructurals que permetin donar continuïtat a l’equip social del centre i, en concret, a les professionals Tània Moriana, educadora social (ES), i Elena Aracil, tècnica d’integració social (TIS), que avui ocupen dues d’aquestes places.
Durant tot el dimarts 3 de Juny no hi haurà classes normals i, entre les 10.00 hores i les 14.00 hores es preveuen diverses accions lúdico-reivindicatives, que inclouen música al carrer, cercles de diàleg o tertúlies obertes a la comunitat.
L’Institut , al barri de La Florida, és de màxima complexitat i un dels pioners en el model d’atenció socioeducativa a Catalunya. L’assemblea considera que és bàsic donar estabilitat a aquestes places per fer front a l’emergència educativa que es viu en contextos socioeconòmicament vulnerables.
Una feina que està donant resultats
Segons un comunicat de l’assemblea de professionals de l’institut Eduard Fontserè, Moriana i Aracil porten tres anys al centre com a part del programa de complexitat impulsat el curs 2020-2021 pel Pla de Millora de les oportunitats educatives. Elles són, per exemple, les responsables dels principals eixos de l’actual projecte de convivència del centre i actius principals en l’atenció de l’alumnat vulnerable i les seves famílies.
Per això el claustre considera especialment important comptar amb aquestes places com a estructurals, per poder treballar en projectes a llarg termini. Així mateix, insisteixen en la continuïtat de Moriana i Aracil, ja que una renovació del programa que no comportés la continuïtat de les persones comportaria un trencament de vincles amb les famílies del centre que es troben en situació de vulnerabilitat, la pèrdua de referents per part de l’alumnat amb necessitats educatives específiques i dificultaria l’aplicació d’un projecte de convivència de centre que està basat en el diàleg, la confiança i les pràctiques restauratives.
L’assemblea considera que la feina feta fins ara ha fet possible millorar en prevenir l’abandonament prematur i el fracàs escolar, procurar el benestar emocional dels alumnes i contribuir a l’orientació dels alumnes, entre d’altres qüestions.
Que el missatge arribi al Parlament
Els organitzadors de la vaga insten als partits polítics a preguntar al Govern en seu parlamentària sobre l’estabilització de places d’educadors socials i tècnics d’integració social per fer front a l’emergència educativa que es viu en contextos socioeconòmicament vulnerables.
Des del comitè de vaga destaquen que aquesta aturada de centre vol ser la punta de llança d’una lluita més àmplia que posa de manifest la importància de comptar amb equips formats per tècniques d’integració social i educadores socials com a estructurals en les escoles i instituts de Catalunya.