Un cop finalitzat el curs escolar les entitats de lleure i acció social agafen el relleu i ofereixen casals i colònies als infants de la ciutat.

Des del Consell de l’Esplai de L’H recorden que els casals i colònies són un espai que garanteix la igualtat d’oportunitats, “ja sigui a Bellvitge, a Les Planes, a La Torrassa, a Sanfeliu o a qualsevol barri de la ciutat. I això és gràcies al compromís i el treball de les diferents entitats implicades”, explica el president del Consell, Felipe Campos.

L‘Associació Educativa Itaca, que farà casal d’estiu fins a la primera setmana de setembre, n’és un exemple. Itaca ha preparat activitats recreatives i altres de caire més educatiu per més de 1.000 infants i joves en diferents espais del barri de Collblanc-la Torrassa.

En aquesta línia, Felipe Campos ha explicat que enguany “consolidem una manera de fer, que és un plantejament educatiu en el qual hem de garantir que els nens i nenes s’ho passin bé, que els joves tinguin una oferta adequada a la seva edat, a l’hora que podem garantir una alimentació saludable, un espai de protecció i un espai d’acompanyament en l’àmbit escolar”.

Entrevista de L’Informatiu a Felipe Campos

S’ha reduït el pressupost privat

No obstant això, l’Associació Educativa Itaca ha vist reduïda la participació de joves en un 25% perquè una part del finançament privat s’ha vist retallat. Felipe Campos, president del Consell de l’Esplai, ha explicat com el finançament de les entitats és gràcies a les aliances publicoprivades, però que és molt complicat fer front a les despeses que comporten els diversos casals.

De la seva banda, Lidia González, subdirectora de l’Associació Educativa Itaca, ha assegurat que “casi el 50% del finançament privat s’ha reduït, excepte Caixa pro infància que s’ha mantingut i el finançament públic que sí que continua. Però estem en un escenari molt més complex a nivell de necessitats de les famílies. Necessitem més recursos aquest any perquè al final els proveïdors, les excursions, han pujat i per tant necessitem més ajudes”.

Aquesta manca de finançament afecta principalment a les famílies i als infants perquè aquest casal és una necessitat per la majoria d’elles. El casal d’estiu és més que un espai de lleure.

Lidia González, ha assenyalat que “en el nostre cas el casal d’estiu va molt més enllà d’un espai de lleure. És un espai on hi ha referents adults que s’encarreguen d’aquests casals i on a més d’un espai d’oci i de protecció durant dos mesos, serà també el seu espai de vacances per tant sinó podem garantir la igualtat d’oportunitats perquè aquests infants puguin accedir al lleure qui surt perjudicat són les famílies”.

Tot i això, gràcies a la tenacitat i valentia de les direccions dels esplais i les entitats d’acció social, més de 4.000 infants tenen deu setmanes de lleure en igualtat d’oportunitats sigui quin sigui el seu origen.

Obert també a l’agost

L’Associació Educativa Itaca obre també a l’agost perquè segons ha explicat Lidia González, “hem vist la necessitat perquè en un barri com aquest on les famílies han de treballar i on, a més a més, a l’estiu els hi sorgeixen feines relacionades amb el turisme o amb l’època estival era molt necessari poder obrir. Al final són dos mesos on, si no poden anar al casal d’estiu, aquests infants no tenen un referent adult, ni un lloc on poder divertir-se, ni tampoc un lloc on garantir aquesta part d’alimentació saludable com a mínim un cop al dia”.

Els casals d’estiu són espais plens d’oportunitats per establir noves relacions i nous vincles entre els infants i joves i per aprendre i gaudir de noves experiències fora de l’entorn habitual de les aules.