Can Buxeres ha acollit la festa dels horts socials, un berenar on han assistit usuaris i voluntaris de la Creu Roja que treballen les parcel·les i que ha comptat amb productes procedents dels mateixos horts. I és que no hi ha millor àpat que un elaborat amb productes cultivats per un mateix.
Enguany fa deu anys que la Creu Roja de L’Hospitalet va iniciar aquest projecte comunitari, juntament amb la plataforma Espai de Ciutadania i l’Ajuntament, una iniciativa que cedeix gratuïtament els horts a persones vulnerables i en risc d’exclusió social. A banda de promoure l’autoconsum, des de la Creu Roja emfatitzen els beneficis terapèutics del projecte i el foment de les relacions socials entre els participants.
Jesús Solores, president de la Creu Roja d’Hospitalet, ho qualifica de “projecte estrella per nosaltres” i destaca que l’avantatge de participar-hi no només es “el procés d’aprenentatge sinó que els usuaris conviuen amb companys amb perfils molt diversos”.
Actualment, un total de 135 persones treballen les 72 parcel·les distribuïdes en dos espais del parc. Les places s’obtenen per sorteig i els usuaris reben l’assessorament i suport de 14 voluntaris, 2 dinamitzadors i 1 tècnic social. Josep Ondiviela va ser un dels voluntaris de la Creu Roja que ha estat implicat als horts socials des dels seus inicis. Per ell, hi ha un factor clau en la cura d’un hort i que exigeix als usuaris: disciplina: “No paguen res, però a canvi els demanem que es responsabilitzin; treballem la terra dilluns, dimarts, dijous i divendres de 9 a 12h”. A canvi d’aquest esforç, explica que ells els proporcionen “les llavors, eines, una taquilla, l’aigua i tota l’ajuda que necessitin”.
Els participants tenen llibertat per cultivar els seus productes, respectant els criteris d’estacionalitat dels productes. A l’estiu, abunden els cultius de tomàquets, albergínies i carabassons, mentre que a l’hivern es planten coliflors, bròquil, mongetes, alls i faves. Entre els assistents, somriures de satisfacció per portar a taula el fruit del seu esforç.
Els ulls de Josep Lluís Monte brillen amb especial orgull. Aquest any ha batut un rècord: ha recollit quaranta quilos de patates. Explica que, quan va sol·licitar treballar una parcel·la fa sis anys “mai havia plantat res i durant aquest temps he après la importància dels temps i que la natura té el seu procés; no pots disposar dels seus fruits com si fos un mercat”. Per a ell, l’hort és un espai de convivència i participació i de connexió amb la terra.
A la trobada també han assistit diverses entitats del barri i representants de l’Ajuntament, entre ells l’alcalde David Quirós i la regidora de Ciutat de Drets, Laura García Manota, que han visitat els cultius. “És un acompanyament a aquestes persones en un moment complicat per a elles” afirma Manota i destaca “la importància de tenir un espai segur i de referència”.
Des del seu començament el 2014, el projecte dels horts socials s’ha consolidat i, de fet, hi ha llista d’espera per cultivar una parcel·la. D’aquests espais, alguns estan reservats a entitats d’oci perquè infants i joves coneguin l’agricultura ecològica i els hàbits alimentaris saludables.