El Ple municipal en la sessió ordinària de març ha aprovat per unanimitat i a proposta del Partit Popular modificar l’Ordenança de sorolls i vibracions vigent i incloure en el Pla d’inversions el canvi progressiu de l’asfaltat per paviment fonoabsorbent.
El text recorda que l’Organització Mundial de la Salut recomana que l’exposició al soroll de ha de superar els 55 dB durant el dia i els 40 dB a la nit i adverteix que nivells superiors afecta negativament a la salut de les persones.
A L’Hospitalet, segons ha explicat la portaveu popular Sonia Esplugas, el mapa estratègic del soroll 2024-2029 (Fase IV) aprovat per la Junta de govern el desembre del 2024, reconeix que el 67% del veïnat de la ciutat conviu amb una exposició al soroll superior als 55 decibels i prop d’un 10% dels veïns estan exposats a sorolls superiors als 65 decibels. “Alguns exemples —ha citat— són els veïns de Granvia Sud o bé els edificis pròxims al Centre comercial la Farga, però també passa en diferents zones d’oci de la ciutat. Per tant cal seguir incidint en totes aquelles mesures que millorin la qualitat ambiental de L’Hospitalet i actualitzar l’abans possible la normativa vigent que data del 1998”.
El tinent d’alcaldia de Qualitat Urbana, David Gómez, en nom del govern, ha coincidit que la contaminació acústica és una problemàtica de la ciutat i també metropolitana. “Ja estem impulsant la nova ordenança un cop hem acabat el mapa de sorolls de la fase IV, un diagnòstic que indica les zones crítiques. Amb això, a banda de l’ordenança, farem el pla d’acció en matèria de contaminació acústica. L’objectiu serà reduir entre un 30 i un 50% els sorolls a les zones més exposades. També es preveu control acústic d’activitats i campanyes informatives i de senzibilització i, òbviament, la inspecció per garantir el compliment de la normativa”, ha dit.





A proposta del PP, s’han aprovat altres dues mocions. La primera, per reforçar el servei del centre Els Alps i millorar la convivència amb els veïns. La segona, per ampliar els supòsits en els quals les modificacions de crèdit han de ser aprovades pel Ple municipal.
Mocions d’ERC+EUiA
El Ple també ha donat suport a dues iniciatives d’ERC-EUiA. La primera, per a l’ampliació i millora del Casal de la Gent Gran de Gornal, que ha quedat petit i obsolet, segons els republicans. I la segona, aprovada per unanimitat, planteja la regulació de les anomenades “cuines fantasma”. El text insta a l’equip de govern que en faci un informe en un termini de sis mesos i que, un cop es tingui la radiografia de la situació, promogui una regulació d’aquesta activitat. Els republicans s’han congratulat que després d’un any, “el govern municipal rectifiqui i reconegui el problema. Ara, cal treballar en les solucions”.
Mocions LHECP
Tres iniciatives de LHECP-C també s’han aprovat: la primera, per aprovar el Catàleg d’arbres d’interès local, amb els 104 arbres de la proposta del Pla director de l’arbrat de 2028; la segona, per redactar de manera urgent el pla d’ombres de les àrees infantils del municipi, i la tercera, per elaborar un reglament d’ús d’horts urbans, amb la participació de les taules sectorials del Consell de Ciutat, i portar el debat de l’existència, localització i gestió dels horts urbans als consells de districte.
Moció PSC
A proposta del PSC s’ha aprovat demanar al Govern de l’Estat canvis legislatius per revisar les competències locals i permetre que els ajuntaments puguin fer ús del seu romanent de tresoreria per a despeses generals i no solament per amortització del deute pendent.
La moció també proposa a l’Estat la simplificació administrativa dels contractes públics per reduir la burocràcia en els procediments de licitació i agilitzar els tràmits.
Participació ciutadana
En el torn de participació ciutadana ha pres la paraula Josep Ferrer, portaveu de la plataforma “Centenari: res a celebrar, molt a reflexionar i reivindicar”. Ferrer ha dit que el centenari brinda l’oportunitat per reflexionar sobre la història local, però contextualitzant una efemèride “que no mereix cap agraïment. Al contrari, L’objectiu d’aquest títol va ser fer propaganda d’un govern imposat que no comptava amb el suport dels hospitalencs”.


El portaveu de LHECP, Manuel Domínguez, ha agrait les paraules de ferrer i ha dit que “aprofitar l’efemèride per impulsar la reflexió, el debat i la divulgació ens sembla molt bé i hi participarem en les activitats. Ara bé, fer celebració en to festiu és fer-se còmplice d’aquella maniobra propagandística. Per això demanem al govern local que reflexioni”
La portaveu del PP, Sonia Esplugas, de la seva banda, es mostra partidària de “donar a conèixer la nostra història amb els seus clarobscurs i conseqüències i donem el nostre suport a l’equip de govern”.
Aquest títol signat atorgat per una dictadura militar el va signar Martínez Anido, “un dels majors criminals del segle XX. Avui se’ns dubte se’l jutjaria per crims contra la humanitat”, ha recordat el portaveu d’ERC+EUIA, Jaume Graells. I ha apuntat que celebrar l’efemèride seria “blanquejar aquella dictadura” i “el feixisme no pot ser motiu de celebració”.
Per part del PSC; el portaveu Jesús Husillos ha dit que “la història s’ha de conèixer la que ens agrada i la que no. I es pot plantejar aquest aniversari enaltint les nostres virtuts, la nostra història i la lluita que com a ciutat hem sabut donar. És una oportunitat per revisar què vam ser, què som ara i què volem ser”.
Per últim, l’alcalde David Quirós ha tancat el debat dient que L’Hospitalet es mereix conèixer la seva història per no repetir-la i que la programació del centenari permetrà explicar l’evolució de la ciutat en els darrers anys especialment als joves i a les persones nouvingudes.