Una xerrada sobre l’edatisme, un nou concepte que aglutina el ventall de situacions discriminatòries per raó d’edat, ha encetat a la biblioteca central Tecla Sala, un cicle de conferències que en les pròximes setmanes proposarà debatre els estereotips associats a la gent gran.

La primera cita l’ha protagonitzat Lourdes Charles Jaimejuan, presidenta de l’associació Som Sèniors, i s’ha centrat en els prejudicis que la societat actual encara fa recaure sobre la gent gran, com la soledat no desitjada, i l’alarma social que genera presentar la gent gran com l’objectiu principal de la delinqüència.

També ha apuntat altres formes de discriminació, “com la bretxa digital i identificar la gent com persones que no tenen cap coneixement a nivell tecnològic o que sembli que fer-se gran hagi de ser sinònim obligat de malaltia”.

Un 20% de la població actual de l’Hospitaletmés de 64 anys. Son més de 53.000 persones, de les quals 5.700 ja tenen 80 anys, i la majoria son dones que viuen soles. El departament d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament impulsa diverses accions de sensibilització i participació activa. A més, un altre aspecte de la gent gran sobre el que es posa l’accent és l’envelliment actiu i saludable.

Ana María Nebot Torán, sòcia del casal de gent gran de Ca n’Arús, ha explicat que “m’ho passo be llegint, mirant la tele, m’ho passo bé fent cursets, ballo, faig gimnàstica, vaig d’excursió i de viatge, faig tot allò que m’agrada. I com que no sé quant em queda, doncs no deixo res per demà”.

De la seva banda, Francisco Martínez Caparrós, soci del casal de gent gran de Pubilla Cases, ha dit que no li agrada que el joventel tracti com si fos un nen en segons quins temes i ha recordat que “per la meva experiència segurament que sàpiga més coses de la vida”

L’Hospitalet i la gent gran

El Departament d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament de L’Hospitalet impulsa accions i estratègies per afavorir l’apoderament i la participació real de les persones grans de la ciutat i, alhora,sensibilitza la ciutadania amb l’objectiu d’eliminar estigmes sobre la vellesa.

L’Ajuntament vol que aquest cicle sigui un espai de debat i laboratori d’idees i propostes per fomentar a la ciutat una nova visió, basada en l’empoderament i la relació inter generacional, de l’envelliment.

Esther Villa Chavero, educadora d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament de L’Hospitalet, ha indicat que “volem fomentar l’apoderament de la gent gran i una participació real en totes les activitats i de cara a la resta de la ciutadania volem potenciar les relacions intergeneracionals”.

La pròxima conferència del cicle, “Dona i envelliment, un repte interessant”, serà el dimecres 6 de març, a les 17.30h, al Casal de la Gent Gran de Santa Eulàlia. Anna Freixas, doctora en Psicologia, escriptora i professora universitària experta en dones i gènere, convidarà els assistents a escoltar el que les dones han de dir quan menys se les escolta, és a dir, quan envelleixen.