La conservació i la restauració del Castell de Bellvís ha centrat la conferència que s’ha dut a terme a la masia de Can Riera dins els marc de les Jornades Europees de Patrimoni.
Ara fa gairebé dos anys, el mur del castell va ser consolidat i restaurat. Un procés de rehabilitació que s’ha explicat durant les Jornades Europees de Patrimoni.
María José García Mulero, gerent i tècnica de Gamarra i García, l’empresa que va dur a terme la restauració del castell, explica que “vam fer una primera neteja general i vam refer tots els morters en aquells llocs on mancaven, respectant la textura i la naturalesa originals. Nosaltres mateixos fabriquem morters compatibles amb els materials del passat”.
A banda de preservar els elements antics, la rehabilitació també va integrar amb un material diferenciat les modificacions més recents que va patir el mur. L’objectiu va ser fer una paret didàctica que ajudés a entendre tots els usos que ha tingut l’edifici.
“Existia el debat de mantenir o no mantenir les finestres i portes que són més contemporànies, però vam pensar que són les cicatrius de l’edifici i que expliquen el pas del temps. El principal repte va ser recuperar visualment les espitlleres”, assegura García.
El Castell de Bellvís és una fortificació medieval del segle XII que amb el pas dels segles va quedar amagada. I és que primer es va reconvertir en una masia i posteriorment en habitatges que es van adossar a l’estructura original.
La restauració de la muralla nord és només el primer pas per fer del Castell de Bellvís un centre d’interpretació medieval. La següent fase del projecte passa per fer una intervenció arqueològica i una rehabilitació integral de l’edifici.
La commemoració de les Jornades Europees de Patrimoni continuaran dissabte amb una visita guiada a la Rambla Just Oliveras organitzada pel Museu de la ciutat i el Centre d’Estudis de L’Hospitalet.