Fins a la data són una vintena de comunitats de veïns de la ciutat les que ja han iniciat els tràmits per poder optar als ajuts europeus destinats a la rehabilitació d’edificis i fins a tres han començat obres, en concret a l’avinguda d’Europa, a Isabel la Catòlica i al carrer de Progrés. Quinze d’aquestes finques ja disposen del Llibre de l’Edifici, que dona tota la informació tècnica relativa a l’immoble i que és un pas previ per poder sol·licitar les subvencions i iniciar les reformes.

L’objectiu del programa d’ajuts és millorar l’eficiència energètica i l’accessibilitat i disminuir les emissions de diòxid de carboni d’uns edificis que van ser construïts, abans de l’any 1981 i majoritàriament entre els anys 50 i 70. Per poder optar a subvenció, les obres han d’incloure actuacions per aconseguir com a mínim un estalvi energètic del 30%. Per assessorar els propietaris, L’Hospitalet compta amb dues oficines tècniques d’informació, que ja han atès prop de 500 consultes, la majoria de veïnat de Bellvitge, en els darrers mesos.

La comunitat de veïns de l’avinguda d’Europa, número 10, al barri de Bellvitge, és una de les primeres que han començat les obres per millorar l’eficiència energètica del seu edifici d’habitatges amb ajuts europeus. En aquest bloc hi estan posant una capa d’aïllament tèrmic a la façana i a la coberta.

Però les subvencions amb els Fons Europeus Next Generation que es gestionen des del Consorci Metropolità de l’Habitatge estan obertes a d’altres actuacions de millora de l’eficiència dels edificis. Per exemple, per a la renovació de tancaments i finestres o per a la instal·lació de sistemes de climatització eficient. També poden accedir a ajuts per a fer arribar ascensor a totes les plantes, els blocs de Bellvitge que a la vegada emprenguin obres d’eficiència energètica. En aquest sentit, dos edificis del barri estan a punt de començar les obres.

I és que cal tenir en compte que a partir del 2030, no es podran vendre ni llogar els pisos que no compleixin amb l’etiqueta d’eficiència energètica de classe E. Més informació del Col·legi d’arquitectes de Catalunya sobre certificats energètics d’edificis.

Els ajuts depenen del nivell d’estalvi energètic que s’aconsegueix amb cada projecte. En el cas de l’estalvi mínim exigits, la subvenció serà del 40% del cost l’obra. El percentatge d’ajut pot arribar fins a un 80% de l’import quan l’actuació suposi un estalvi energètic de més del 60%.

A més, si es compleix amb la condició de reduir el consum d’energia, la línea d’ajuts també cobreix altres actuacions de rehabilitació i millora dels edificis.

Els ajuts compten amb avantatges fiscals. A més, en el cas que els propietaris es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica, l’ajut cobrirà el 100% del cost de l’obra.

I per oferir informació i assessorament a les comunitats de veïns interessades en aquests ajuts. L’Hospitalet compta amb dues oficines municipals d’acompayament. Una d’elles a les dependències del carrer Migdia, al barri de Sant Josep, i l’altra a la regidoria de Bellvitge-Gornal.

De les 500 consultes que s’han atès darrerament entre les dues oficines, la de Bellvitge és la que registra la major part de l’activitat. I és que dins dels ajuts, les comunitats poden incloure el projecte d’instal·lació d’ascensors exteriors, segons la proposta arquitectònica que l’Ajuntament plateja. L’objectiu és resoldre els problemes d’accessibilitat de bona part dels blocs de Bellvitge, on els ascensors no arriben al mateix nivell dels habitatges, sinó a una planta intermèdia.

L’Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis està oberta a la Regidoria del Districte VI els dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 14 hores, i els dimarts i dijous, de 16.30 a 19 hores. El telèfon de l’oficina és el 667 992 623 i el correu electrònic de contacte és oficinarehabilitacionbellvitge@l-h.cat.

L’altre punt d’informació es troba al carrer del Migdia, 5-7, 4a planta. El telèfon de contacte és el 93 403 65 91, i el correu és oficinarehabilitaciociutat@l-h.cat. Cal demanar cita prèvia si es vol fer una visita presencial.