Tenir un estil de vida més saludable redueix el risc de patir càncer, però també a la inversa. Així ho confirma l’anàlisi de dades de l’estudi EPIC en què participa d’Institut Oncològic de Catalunya i on s’ha avaluat com un canvi d’hàbits influeix en patir o no aquesta malaltia i que recull informació de 300.000 persones de 10 països d’Europa.

S’han analitzat els hàbits de vida de les persones analitzades a l’inici de l’estudi i sis anys després analitzant qüestions com els canvis en l’activitat física, l’índex de massa corporal i els hàbits de fumar i prendre alcohol. “En els casos en què es milloren aquests hàbits es redueix el risc de càncer, però també a la inversa”, explica el Dr. Antonio Agudo, cap de la Unitat de Nutrició i Càncer del Programa de Recerca en Epidemiologica del Càncer de l’ICO.

L’estudi conclou que si es millora en un d’aquests hàbits, es redueix el risc de càncer entre un 4 i un 5%. En el cas que es millori en dos hàbits, disminueix entorn l’11% i en tres o més hàbits el risc pot arribar a ser d’un 16% menor.

A més, l’estudi també conclou que tot i que aquests canvis arribin en edats més avançades tenen una clara incidència, ja que els participants en l’estudi tenien entre 50 i 60 anys. “Això referma que fins i tot en edats entorn als 60 anys qualsevol canvi encara té una repercussió visible i quantificable”, ha apuntat Agudo.

L’estudi es publica a la revista European Joruanl of Epidemiology.