Segons l’últim informe del Departament de Salut hi ha hagut 7.000 casos de tos ferina durant els primers tres mesos del 2024. Una xifra molt superior a l’últim pic epidèmic que es va registrar l’any 2015 quan hi va haver 3.000 casos durant tot l’any.

La immunitat de la vacuna es redueix als 3 anys

Davant aquest augment de brots, que es donen sobretot en l’àmbit escolar i familiar, l’Associació Espanyola de Pediatria reclama a Salut que se subministri de manera sistemàtica una quarta dosi de la vacuna contra la tos ferina a partir dels 10 anys. Tenint en compte que la immunitat disminueix 3 anys després de la darrera dosi.

La majoria de contagis es donen en l’àmbit escolar entre els infants d’entre 10 i 14 anys

A Catalunya, aquesta vacuna està inclosa en el calendari sistemàtic des de l’any 1973 i inclou tres dosis. Als 2 mesos, 11 mesos i 6 anys. També es recomana a les embarassades, des de l’any 2014, que es vacunin per tal de transferir els anticossos al fetus i que estigui protegit durant els primers mesos de vida.

Els pediatres demanen una nova dosi de reforç

Segons ha explicat l’expresident de l’Associació de Pediatria i portaveu de l’Associació de Vacunologia, Ferran Moraga-Llop, amb una quarta dosi de reforç als 10 anys “els contagis de tos ferina es reduirien, sobretot, a les escoles i també estalviaria feina i temps al sistema públic sanitari que ha de fer seguiment dels contactes i subministrar tractament als contagiats”. En altres comunitats autònomes, com Astúries, ja s’està subministrant aquesta quarta dosi de reforç.

La tos ferina és una malaltia respiratòria que tot i no ser greu és molt contagiosa. Les persones contagiades passen per un període catarral que pot produir atacs de tos i fins i tot provocar vòmits o apnees en els nadons.

A Catalunya no hi ha hagut cap mort infantil per tos ferina des de l’any 2015. A Espanya, però, l’any passat va morir un nadó lactant la mare del qual no s’havia vacunat durant l’embaràs.

Les embarassades es poden vacunar contra la tos ferina per transferir anticossos al fetus i protegir el nadó.

La tos ferina és una epidèmia que experimenta cicles cada 3 o 5 anys. Igual que altres infeccions respiratòries, durant la Covid va experimentar una davallada i ara hi ha una nova ona epidèmica.

Cada any, quan s’apropa l’estiu, apareixen brots a les escoles i famílies amb nens d’entre 10 i 14 anys quan han perdut la immunitat de la darrera dosi, ara, però, s’ha avançat a causa de l’augment de les temperatures.