Aquesta és una història d’aquelles que enganxen. L’ha difós l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet i respon a la consulta que els va fer arribar un ciutadà al voltant d’una moneda sobre la que s’havia encunyat un nom, Rosita.

De fet, el ciutadà, en Pere, va anar primer amb una matrícula de bicicleta de L’Hospitalet de la dècada del 1920, la número 403, i volia saber si, per casualitat, havia pertangut al seu avi.

El seu avi havia arribat de Múrcia el 1924 amb tota la seva família i s’havia instal·lat a L’Hospitalet. En aquest cas, els funcionaris de l’Arxiu no van poder trobar el propietari original d’aquella matrícula, però llavors, en Pere els va fer una segona consulta al voltant d’un tiet seu, Pedro Montoya Bernal

Pedro Montoya Bernal. Font:Banc de la Memòria Democràtica

La història del tiet Pedro Montoya

El seu tiet va morir a la Guerra Civil Espanyola, en Pere coneixia molt bé la seva història perquè l’havia investigada a fons. No era molt diferent de les d’altres víctimes de la guerra, un jove de família amb certes arrels anarquistes que quan fa els 18 anys se’n va al front, en aquest cas a la 116a Brigada Mixta de la 25a Divisió. Participa a la duríssima batalla de Terol, i en sobreviu. Més tard prendrà part de la batalla de l’Ebre, a la què també sobreviurà. Finalment, va participar en una ofensiva a la batalla del Segre i allà va perdre la vida un mes abans de fer els 19 anys.

I aquí és on entra la moneda de la història. Quan un company de la unitat els retorna els objectes del jove mort, entre ells s’hi troba una moneda de 10 cèntims, coneguda popularment com a “perra gorda”, amb aquell nom de Rosita marcat a sobre. Una moneda que sempre va conservar la família. I en Pere, el ciutadà que va consultar l’arxiu, volia saber ara, 85 anys després, si el podien ajudar a lligar l’últim serrell de la història del seu tiet: qui era aquella Rosita?

I a l’Arxiu Municipal, en aquesta ocasió, sí que li han donat una resposta, i ben sorprenent. Com era d’esperar, la Rosita era la xicota del Pedro Montoya. Els treballadors de l’arxiu han trobat el rastre de la noia, “i, per sorpresa, topem amb una notícia que parla d’ella”, han explicat. I resulta que la Rosita és viva, i té més de cent anys. En Pere no s’ho podia creure, no només va esbrinar la identitat d’aquella dona sinó que és possible que la pugui conèixer.

L’Arxiu Municipal de L’Hospitalet ha dedicat a aquesta història un dels seus fils a la xarxa social X (abans Twitter) que ja té gairebé 100.000 visualitzacions i ha estat republicat gairebé 200 vegades.