La desaparició del barri de La Bomba, als anys 70 del segle passat, va significar el final del fenomen del barraquisme a L’Hospitalet. L’origen dels seus habitants, a què es dedicaven i altres aspectes socials del seu dia a dia seran objecte d’investigació per part del historiador Joan Roger Goncé aprofitant una de les beques de recerca que atorga el Museu d’Història de L’Hospitalet.

És ben sabut que La Bomba va començar a posar el punt i final a la seva existència física pocs anys abans de la mort del dictador feixista Franco, coincidint amb la construcció de l’actual barri del Gornal. El barraquisme a la ciutat desapareixia però no la seva memòria.

L’historiador Joan Roger Goncé vol ajudar a mantenir-la fent un retrat social “perquè és un dels barris més significatius del fenomen barraquista a L’Hospitalet durant l’època franquista. El que més m’interessa estudiar és qui vivia, d’on venien, de què treballaven i tots els aspectes socials que el definien”.

Imatges: Recuerdos del barrio de La Bomba (Facebook)

La Bomba no comptava amb serveis mínims bàsics però sí amb un fort sentiment de pertinença que va facilitar l’autoorganització veïnal i que es va traduir en una cooperativa d’habitatges, comerços i fins i tot una escola. Segons Joan Roger, “el més interessant és veure com, tot i l’abandonament de les administracions franquistes, van saber autorganitzar-se per reclamar el que creien que els pertanyia, i crear tot allò que necessitaven i l’administració no els donava”.

El seu origen es fixa a la dècada dels anys 40 del segle passat, quan famílies obreres migrades sense prou recursos per adquirir una vivenda pròpia van decidir construir-se el seu propi habitatge. “El problema de la vivenda era igual que avui dia, un problema molt greu. La gent migrada que arribava de manera humil a treballar i buscar-se la vida es trobava que no hi havia habitatges per tothom i tampoc eren assequibles. Justament el fenomen del barraquisme va ser una resposta a aquesta manca de vivenda”, explica l’historiador.

El barri de la Bomba es va establir als voltants de la Gran Via, als terrenys actuals de l’entorn de la plaça d’Europa i del Districte Econòmic.