La dona de 76 anys, que viu a la zona del Prat de Llobregat, va ingressar fa unes setmanes a l’UCI de l’Hospital de Bellvitge i ara es troba en un centre sociosanitari i encara presenta un estat de salut delicat.
El diagnòstic no ha estat fàcil perquè les PCR poden oferir un resultat negatiu quan la persona fa temps que està infectada, com ha sigut aquest cas. Les analítiques de sang ha donat positiu en diferents ocasions, però el cas encara està declarat oficialment com a “probable” per “la dificultat de realitzar el diagnòstic definitiu”.
Davant la possibilitat que sigui positiu, el Departament de Salut ha avisat els centres d’atenció primària i hospitals perquè estiguin alerta de detectar possibles nous casos de febre del Nil Occidental.
El departament també ha fet una investigació de la zona on resideix la pacient per analitzar larves i mosquits adults, ja que el virus es transmet principalment per la picada d’aquests insectes infectats.
Per la seva banda, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya està portant a terme un cribratge universal de la patologia en totes les donacions.
La infecció del virus del Nil Occidental no produeix símptomes en el 80% dels casos. Al 20% restant els pot causar febre, dolor muscular, mal de cap, fatiga o intolerància a la llum, entre d’altres.
La majoria de casos són lleus, amb només un 1% de casos greus que presenten afectació neurològica. Les persones afectades tenen, majoritàriament, més de cinquanta anys. A hores d’ara, el tractament es basa en el control dels símptomes perquè no hi ha cap medicament que elimini el virus.