El Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet ha tancat el curs amb el clàssic plenari en què han exposat els resultats de la feina del curs. Abans, però, els alumnes de primària han protagonitzat una de les novetats del curs: un fòrum sobre l’impacte de l’ús de les pantalles i les xarxes socials entre la canalla i el jovent, amb tallers de tecnologia i sobre seguretat digital i un col·loqui amb un influencer local. El fòrum ha estat organitzat pels alumnes del consell de primària.

Els perills de facilitar dades personals quan fem servir el mòbil ha estat un dels temes de què s’ha parlat durant el fòrum. La Shuyi, alumna del col·legi Tecla Sala, ha recordat que “hi ha persones que no són prou conscients dels problemes que poden tenir quan donen el seu número o la seva localització”. I ha afegit que “com a cosa nova he après que cal rebutjar les cookies perquè poden ser força perillós”.

També sobre l’ús que hem de fer de les xarxes socials, amb la presència de youtuber de la ciutat, Pablo Yari.

La Berta, alumna del centre d’estudis Joan XXIII, ha indicat que “no està malament passar una estona davant les pantalles però hem de fer-ne un ús responsable perquè hem de tenir en compte que hi ha molta gent que només està pendent del mòbil i potser no surten al carrer a jugar”.

També s’ha fet un taller sobre robòtica aplicada a la vida quotidiana, amb el tema de fons de l’impacte de la Intel·ligència Artificial.

El Iago, alumne de l’escola Patufet Sant Jordi, ha explicat que “si arriba un punt que els robots estan molt avançats potser sí que ens podran substituir i, fins i tot, atacar, que això  passa a les pel·lis”. Però ha puntualitzat que “tot dependrà dels humans, de com els programem, els utilitzem…, que hem de ser conscients del que hem creat”.

Manifest sobre l’ús de les pantalles

Durant el curs els alumnes han fet una enquesta a 2.500 infants de la ciutat sobre l’ús de la tecnologia. A partir d’aquest treball, han elaborat el Manifest dels infants de L’Hospitalet per fomentar l’ús saludable de les pantalles, que s’ha presentat durant el plenari a l’auditori Barradas, també amb presència dels conselleres i consellers de Secundària.

Entre d’altres punts, aquest manifest de l’alumnat de Primària reclama poder disposar d’ajuda per limitar el temps d’exposició a les pantalles i també que els adults “deixin el mòbil i passin més temps jugant amb nosaltres”.

Les conclusions dels consellers de secundària

Durant el plenari també s’han donat a conèixer les conclusions dels consellers de secundària. Al llarg del curs, aquests grups han fet propostes relacionades amb la salut mental i emocional.

Entre d’altres activitats, han enregistrat píndoles de vídeo amb situacions que poden desfermar problemes de salut mental i emocional i telèfons i webs de contacte per demanar ajuda. Els mitjans de comunicació de L’H publicaran a les seves xarxes socials pròximament aquests vídeos.

Una altra de les accions que han desenvolupat és una aplicació per descarregar música relaxant i de meditació a zones verdes de la ciutat.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials va rebre el conjunt de propostes del Consell de Nois i Noies i va assenyalar que a la tardor algunes d’aquestes idees formaran part de la Setmana de la Salut Mental.

El pròxim dimecres, el programa Aula L’H oferirà el darrer capítol de la secció El Consell Informa, amb tota la informació sobre el fòrum, el manifest i el plenari.