A partir dels cromosomes es pot saber com serà una persona. És la base de la genètica mendeliana i a la primera jornada de la Nit de la Recerca a L’Hospitalet ha pogut posar a prova aquests coneixements en un taller. Els participants desxifren l’ADN i endevinen com es trallada a la fisonomia del cos.

“La “d” petita, què vol dir?”, pregunta una de les participants. “Això vol dir molta distància entre els ulls”, li contesta el company d’aquest taller, on la previsió d’aquest ADN han de traslladar a un paper amb un dibuix.

Però més enllà de preveure com serà una persona, la genètica també té una aplicació pràctica i serveix per evitar malalties genètiques a través de la prova del taló o una fecundació in vitro. “Si hi ha la sospita que els pares són portadors d’alguna mutació que provoca una malaltia, ens pot ajudar a seleccionar els embrions que sabem no patiran aquesta malaltia” explica la investigadora predoctoral de la Vall d’Hebron Institut Recerca, Pau Mollá.

En aquesta primera jornada científica també s’han fet diverses xerrades de vint minuts, en què s’ha parlat de com la ciència avança en l’Alzheimer amb Danna Perlaza i Laia Lidón, sobre la recerca en malalties minoritàries amb Bernat García, i del biaix històric de sexe i gènere en la recerca amb Alessia Squitieri.

Les activitats científiques continuen el divendres

Aquesta jornada forma part de la Nit Europea de la Recerca que se celebra a tres-centes ciutats europees per apropar la ciència a la ciutadania i que a L’Hospitalet coordinen Pessics de Ciència i L’HCiència. No fa falta tenir cap coneixement previ per assistir-hi.

“S’explicarà tot amb terminologia de carrer i després sempre hi ha torn de preguntes cap als investigadors” explica Clàudia Fernández, tècnica de divulgació científica.

La segona jornada de la Nit de Recerca a L’Hospitalet serà el divendres a partir de les 18 hores a l’Auditori Barradas. Constarà d’un taller i tres microxerrades. L’activitat és lliure, però es recomana inscripció prèvia. Els temes que es tractaran seran els nous antibiòtics, els exoplanetes, les malalties neurodegeneratives i el benestar animal.