Fer una intervenció de tumor cerebral protegint les àrees del cervell implicades, aquest era el repte que entomava el servei de Neurocirurgia de l’Hospital de Bellvitge, arran del cas d’un pacient jugador d’escacs d’alt nivell que tenia aquesta necessitat específica.

Investigadors de l’IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge, la Universitat de Barcelona i el Centre de Visió per Computador han acceptat aquest repte i finalment l’han assolit. El punt clau ha estat el disseny d’unes tasques i d’uns exercicis específics per detectar les àrees del cervell que funcionen amb més intensitat quan juguem als escacs, tant en el moment de fer una ressonància magnètica diagnòstica, com després al quiròfan.

Un punt clau ha estat saber quines àrees específiques, les conegudes com a ‘eloqüents’, reben més estímuls en els escacs, una activitat complexa que relaciona raonament, ubicació a l’espai, càlcul i memòria, entre d’altres aspectes Això ha permès protegir-les més bé en la intervenció quirúrgica.

El doctor Andreu Gabarrós Canals, cap del servei de Neurocirurgia de l’Hospital de Bellvitge, ha explicat que en el moment de fer la ressonància magnètica funcional “hi havia una jugada plantejada i amb un polsador per al ‘sí i un altre per al ‘no’ el pacient havia de dir la proposta que li fèiem per resoldre la jugada era correcta o no”.

I ha afegit que d’aquesta manera “vam poder ubicar les àrees del cervell del pacient implicades en la funció d’escacs que estaven en contacte directe amb la zona del tumor a extirpar”.

Els protocols per localitzar les àrees del cervell vinculades a funcions bàsiques, com el llenguatge, són coneguts des de fa temps. L’Hospital de Bellvitge n’ha afegit el format d’escacs, fins ara inèdit.

Els equips d’investigació de l’Hospital de Bellvitge, de l’IDIBELL, de la UB i del Centre de Visió Computador que han elaborat aquest protocol creuen que també es podria aplicar a casos d’extirpació de tumors cerebrals relacionats igualment amb d’altres activitats complexes del cervell. Es calcula que arreu del món es diagnostiquen anualment més de 300.000 casos de tumor cerebral. que han elaborat aquest protocol creuen que també es podria aplicar a casos