El darrer ple municipal va aprovar el conveni per rebre un milió d’euros pendents per als barris afectats pels desperfectes ocasionats per les obres de l’AVE, dins del pla AERI. Un total de 37 comunitats de propietaris rebran aquestes ajudes per sufragar les obres que ja s’han realitzat. Amb aquest pagament, en quedaran tres milions d’euros pendents del conveni de l’AERI.

Un total de 37 comunitats de propietaris es beneficiaran en les properes setmanes del milió d’euros que el ministeri de Foment pagarà a l’Ajuntament de L’Hospitalet per tal de finançar les obres que els veïns van haver de realitzar a causa del pas de l’AVE. Ja fa molts mesos que veïns i forces polítiques de la ciutat reivindicaven aquests diners pactats amb el Govern central.

Segons Pepa Gásquez, directora de l’Oficina Municipal de l’Habitatge, “són expedients que es van obrir als anys 2009 i 2010 i que van passar per tot el procés, incloent un informe amb totes les deficiències de les finques i les obres que s’han hagut de realitzar”. 

Una bona noticia pels veïns que han hagut d’avançar uns diners d’unes obres, com ara la rehabilitació de façanes, de terrats o baixants, sovint molt costoses. Gásquez ha afegit que “aquests milió d’euros cobreix aquestes obres i esperem tenir més dotacions més endavant”.

Els ajuts de l’AERI, que l’any passat l’Estat va deixar sense dotació, estan destinats a subvencionar la rehabilitació estructural i funcional d’habitatges i edificis als barris del Gornal, Bellvitge, Sant Josep, les Planes, Santa Eulàlia i la Torrassa

El tinent d’alcalde d’Espai Públic, Francesc Josep Bellver, ha explicat que l’Ajuntament estarà molt atent “dels Pressupostos de 2014 per garantir que es tornin a posar diners, i esperem que siguin els 3 milions d’euros que encara es deuen”.

Recordem que la solució va començar a gestar-se arran d’una visita al Congrés dels Diputats de tots els portaveus de les forces polítiques de la ciutat

Al mes de juliol de 2011, es va arribar a un acord amb diferents entitats i associacions de veïns de no acceptar més expedients per , segons Belver, “no crear unes expectatives que no es podrien complir “.

Des de la Federació d’Associacions de Veïns celebren l’arribada d’aquestes ajudes encara que lamenten que arribin amb tant de retard.

Pla AERI

Aquesta ajuts neixen d’un acord signat l’any 2008 per valor de 17 milions d’euros, entre L’Ajuntament de L’Hospitalet, la Generalitat i el Ministeri de l’Habitatge per atorgar ajudes per valor de 17 milions d’euros als barris afectats per la construcció de l’AVE.

En aquests moments, hi ha unes 100 comunitats de veïns i unes 4.000 famílies que han avançat els diners d’obres de rehabilitació d’edificis o d’habitatges particulars esperant que el ministeri els torni la quantitat establerta en el conveni.