L’associació Foment de la Informació Crítica ha presentat el llibre “Ràdio L’Hospitalet: la comunicació perduda”. Una publicació escrita per deu dels professionals que van treballar a l’emissora municipal, que va estar activa durant 30 anys fins que l’Ajuntament la va tancar el 2012 en un context de retallades per la crisi econòmica.

La publicació recorda els inicis humils de l’emissora l’any 1982 i la seva evolució, una història d’èxit i innovació que la va situar com una de les ràdios de referència en l’àmbit municipal.

Marga Solé, que va ser directora de Ràdio L’Hospitalet del 1988 al 1995, recorda que “connectàvem amb corresponsals en cadascun dels barris de la ciutat per explicar les notícies del dia, això donava vertebració dins del municipi. Va ser bàsic sortir al carrer, estàvem a totes les fires, muntàvem la ràdio al carrer, la gent venia i ens veia. Ens escoltaven, fins i tot, al Maresme. La ràdio va tenir molt d’èxit”.

En aquest sentit, Álex Sàlmon, cap de programes entre 1985 i 1990, explica que “era la gran emissora municipal. Les primeres tertúlies, els primers programes d’humor o la primera informació del trànsit va començar a Ràdio L’Hospitalet. També vam ser dels primers en fer informatius en càpsules de ràdio. Vam ser molt innovadors“.

El llibre combina el context històric amb un recull de fotografies, anècdotes i records dels professionals que van treballar a la ràdio. També permet recuperar sintonies i fragments d’antics programes a través de codis QR.

Durant l’acte de presentació s’ha demanat la reobertura de la ràdio municipal. I és que després de 30 anys d’emissions, l’Ajuntament la va tancar el 2012 en un context de retallades per la crisi econòmica.

“Per a mi va ser una gran pena i crec que va ser un error. Teníem un mitjà que era potent i un referent”, lamenta Marga Solé.

D’altra banda, Joan Carles Valero, president de l’associació Foment de la Informació Crítica de L’Hospitalet, demana que “la ràdio hauria de tornar com a emissora convencional perquè la pogués escoltar tothom i amb un control de la ciutadania, que és qui paga. L’Ajuntament hauria d’executar l’acord de la majoria del ple, que el 2015 va aprovar la reobertura de la ràdio municipal. Encara esperem que es faci, però l’esperança mai es perd”.