La primavera és l’època de cria dels gavians, i per això aquests mesos pot ser perillós acostar-se als nius. També és més fàcil veure’ls buscant menjar. Precisament fa unes setmanes, al barri de Bellvitge, una d’aquestes aus va endur-se una bossa amb joies pensant que era aliment. Per recuperar-les va ser necessària la presència dels bombers.

Va ser en el terrat d’uns dels anomenats “altells” de Bellvitge, els edificis baixos de locals comercials, on el lladre va deixar anar el seu botí. Una bossa plena de joies que va agafar d’un balcó del bloc d’habitatges del costat. Segons informa el diari LíniaLH, va ser necessari que els bombers accedissin a la coberta per recuperar-les.

Del lladre, però, ni rastre, havia escapat volant. I és que la veïna propietària de les joies va explicar a la policia que la bossa se la havia endut un gavià.

El comportament d’aquest ocell no és estrany i pot anar a més durant la primavera, ja que és l’època de cria i quan més menjar busca per poder alimentar els polls.

Segons el biòleg expert en aus, Ricard Gutiérrez, “no deixa de ser una casualitat. Segurament associava la bossa a aliment dins de la bossa, com una bossa d’entrepà o una bossa de patates fregides. Però no és cert que els animals cerquin joies o objectes brillants, de fet no els agrada perquè els reflexos són molt molestos per a aquestes espècies. Es tracta només d’una confusió amb aliment”.

S’estima que a L’Hospitalet no hi viuen més d’una cinquantena de parelles de gavians, especialment al pla de la Marina, més proper a la costa, però també en zones altes de Collblanc-Torrassa.

Es tracta d’una au ben adaptada a l’entorn urbà, on no tenen depredadors terrestres i disposen de punts elevats on nidificar. Tot i això, la seva població disminueix, i ja es considera en perill a Espanya.

Els gavians no acostumen a ser un animal conflictiu amb les persones, però durant les properes setmanes no és aconsellable acostar-se als nius.

Així, Gutiérrez explica que “ara comencen a sortir els pollets, i no volaran fins a Sant Joan. El que resta de maig i juny és probable que tinguem polls de gavià a les terrasses i teulades d’alguns edificis de la ciutat. No és convenient d’acostar-s’hi gaire perquè els gavians són molt protectors amb les cries, i pot ser que intentin atacar i picar les persones que envaeixin el seu territori”. 

En cas de trobar-se un niu al terrat o al balcó, es recomana contactar amb el Negociat de Salut Ambiental de l’Ajuntament a través de del correu electrònic inspecciosalutp@l-h.cat o el telèfon 93 403 29 16.