Després de la seva exitosa trilogia familiar, l’il·lustrador hospitalenc Jaime Martin presenta “Un fosc mantell”. Un llibre en el que ha abandonat els ambients urbans per endinsar-se en un món rural enigmàtic i fosc de la mà de la figura de les trementinaires.
Les trementinaires eren dones que vivien al Pirineu català durant la segona meitat del segle XIX. Es dedicaven a recol·lectar herbes per fer remeis casolans que després venien de poble en poble. Eren les persones més pobres de la zona i practicaven una economia de subsistència. Alhora, eren molt independents i feien el que volien en un món masclista i rural.
Segons explica Jaime Martín, el llibre té “un rerefons social i històric important”. I és que a la segona meitat del segle XIX comença la industrialització a Catalunya i apareix l’escola laica, fet que provoca una confrontació amb l’església. Altres temes que apareixen al llibre són el treball infantil, la malaltia de la ràbia i l’eutanàsia infantil.
Martín va començar a escriure el guió del llibre quan va començar el confinament per la Covid, fet que el va portar a crear una història fosca. “Són històries pràcticament paral·leles”, diu Martín “perquè tant la Covid com la ràbia fan sortir la part més fosca de les persones”.
La protagonista del còmic és la Mara, una trementinaire a qui la edat li comença a pesar. Un bon dia troba a una estranya dona que sembla muda i decideix acollir-la, tot i que sap que això li comportarà molt problemes amb la mentalitat tancada de la gent del poble.