Aquest nou estudi, que compta amb la participació de l’Idibell, es realitzarà en diverses fases. Es preveu que tingui una durada de 5 anys i es farà a diferents centres escolars de tota Europa a estudiants d’entre 12 i 16 anys. El doctor Josep Manuel Menchon, cap de grup a l’IDIBELL i cap de Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge ha donat més detalls a l’espai de l’Entrevista de l’Informatiu.
L’objectiu és supervisar com els joves utilitzen internet, per mirar d’entendre quins són els comportaments que provoquen danys i determinar com es podrien abordar.
L’estudi funcionarà mitjançant una aplicació de telèfon des d’on es supervisarà com milers d’adolescents voluntaris de diferents cultures, orígens socioeconòmics i sistemes educatius europeus utilitzen internet en el dia a dia.
El doctor Menchon ha explicat que “l’aplicació registrarà factors com el temps d’ús, la durada de l’accés, el contingut visualitzat i la forma com s’hi interactua, amb l’objectiu que els investigadors puguin identificar els patrons de comportament i determinar com poden provocar danys o problemes de salut”.
El cap de grup de l’Idibell ha apuntat que “als països asiàtics estan més avançats en l’estudi d’aquest tipus de problemes, i han detectat que una quarta part dels estudiants tenen problemes amb l’ús d’internet”.
D’altra banda el doctor Josep Manuel Menchon també s’ha referit a l’impacte de la Covid entre els adolescents que “sens dubte ha accelerat aquest tipus de problemàtiques”.
A més, i un cop finalitzat l’estudi es proporcionarà als participants informació sobre maneres més saludables d’utilitzar internet, per tal de determinar com els canvis de comportament poden reduir els riscos i evitar futures condicions associades a l’ús problemàtic d’internet. En aquest sentit, els experts recomanen a l’entorn dels joves estar alerta si s’aïllen, si estan més irritables, regular el temps que naveguen per internet, fomentar l’activitat social presencial i la comunicació familiar”