“Els hospitalencs del triangle blau” és el nom de l’estudi de la historiadora i arqueòloga Tania González, que amb el suport de les Beques dels Museu de L’H de 2018, ha afegit nous noms als hospitalencs que van ser deportats a camps de concentració nazi. En total, 67 i només van sobreviure 24.
L’estudi ha posat al dia l’anterior treball de l’historiador Pep Ribas i el periodista Enric Gil. La Tània González ha constatat que tots eren homes majoritàriament entre els 20 i els 35 anys, resident al barri de Collblanc-La Torrasa i estaven vinculats a la ideologia anarquista. Dels 67 deportats, la gran majoria 43, van morir. El seu destí va ser a Mauthausen, en concret al subcamp de Gusen . Un lloc, segons Tania Fernández, “on portaven a la gent amb pitjor condició física. Per això, la taxa de morts hospitalencs és tan alta: al voltant del 64%, la de la resta de l’estat va ser del 56%”
Els 13 nous noms dels deportats relacionats amb la ciutat descoberts per Tània González han estat: Pelegrín Aguilar Bou, Luis Arnau Vima, Federico Callejón Martínez, Joaquim Dupla Salvador, Félix García Cirac (potser Cires o Ciral), Miguel Iriarte Uribe, Adolfo Hernández Pérez, Juan Martínez Caparrós, Manuel Polo Sánchez, Jaime Porta Plana, José Ruiz Gómez i Antonio Serracho Guardiola. A aquest, cal afegir el nom d’Emilio Zafón Campos, del qual ja es coneixia la seva història però que no havia estat inclòs en l’anterior estudi de Ribas y Gil.
Amb els estudis de Ribas i Gil i ara el de González es vol demanar al Memorial Democràtic la incorporació de la ciutat al projecte stolpersteine, les llambordes que indiquen la localització històrica dels domicilis dels deportats, que es va iniciar a Alemanya el 1992 i tal i com va recollir una moció d’Esquerra aprovada el 2018.
Fa unes dies es commemorava el 75è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis.
Pots consultar el treballde recerca en aquest enllaç.