Un estudi realitzat per investigadors de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona, ha descrit amb detall les cèl·lules que componen el pàncrees i els seus conductes. L’equip liderat per la Dra. Meritxell Rovira ha aconseguit identificar 15 noves poblacions de cèl·lules al pàncrees, cadascuna amb els seus comportaments i característiques particulars.
Anàlisi cèl·lula a cèl·lula
Se sap molt poc sobre la gran complexitat i diversitat de les cèl·lules que componen el pàncrees, en concret de les cèl·lules dels conductes pancreàtics, que poden ser cèl·lules originàries del càncer de pàncrees. Això dificulta aconseguir tractaments eficaços i adreçats als punts clau de les malalties d’aquest òrgan. Si es coneguessin bé totes aquestes cèl·lules i les seves característiques es podria entendre millor el desenvolupament d’aquestes malalties i dissenyar tractaments específics per millorar la vida dels pacients, especialment els que pateixen càncer de pàncrees, la supervivència dels quals és menor del 10% als 5 anys.
La Dra. Meritxell Rovira, ha explicat que “aquests resultats són molt rellevants perquè poden ser un punt de partida per comprendre millor com es desenvolupen les malalties i dissenyar tractaments específics per millorar la vida dels pacients, especialment els que pateixen càncer de pàncrees”.
A més aquest estudi també tindrà implicacions importants en el tractament de la diabetis. Segons la Dra.Rovira, “hem observat que les cèl·lules dels conductes tenen una gran plasticitat en cultiu i es podrien fer servir com a font de noves cèl·lules productores d’insulina en cultius d’organoides per a teràpies de medicina regenerativa en diabetis”.
Aquestes dades estableixen les bases per estudis futurs que investiguin el paper de noves poblacions cel·lulars dels conductes del pàncrees en la regeneració de l’òrgan i la seva funció exocrina. Amb aquesta informació es podrà dissenyar millors teràpies contra la malaltia, més precises i personalitzades.